Även för den som fyllt modiga 106 år kommer en dagen efter. Bloggerskan Dagny Carlsson som numera nästintill är världskändis, åtminstone i Sverige, hade stort kalas i hemmet häromdagen, och uppmärksammades  i intervjuer i teve och tidningar. På sin blogg skriver hon så här under rubriken Eftersnack:

– I dag känns det lite dagen efter. Inte för att det blev för mycket champagne utan för att det blev viss anspänning av att fira 106-årsdagen. Därför tog jag med ålderns rätt en riktig sovmorgon. När jag vaknade åt jag upp den bit av gårdagens smörgåstårta som inte kommit in frysen efter festen. Det hade smakat bättre med en vanlig ostsmörgås, men när intet av överflödet fick förfaras gällde det att inte vara kräsen.

Och Dagny vore inte Dagny om hon inte samtidigt passar på att ge sig in i en dagsaktuell debatt:

– Ute råder det rena sommarvädret och i nyheterna talar man om att eventuellt slopa bytet från vintertid till sommartid och tvärtom. Det tycker jag är ett ganska vettigt förslag. Har mänskligheten klarat sig i århundraden utan att mixtra med tiden, så kan vi nog med gott samvete låta naturen och tiden ha sin gång.

Sin höga ålder till trots har Dagny Carlsson en bit kvar till att bli Sveriges äldsta person. Enligt wikipedia är det Elin Astrid Sofia Zachrison som innehar rekordet. Hon dog en halvtimme in på sitt 113:e år i maj 2008.

Den äldste mannen hittills är Anders Sigfrid Engberg. Han blev 111 år och 128 dagar. Den äldste nu levande är sannolikt Carl Artur Mattsson. Han fyllde 110 år den 9 mars.

KD går ut hårt

Vad sägs om den här löfteslistan?

  • Pensionärsskatten avskaffas och bostadstillägget höjs.
  • Den särskilda löneskatten för den som fyllt 65 men fortsätter att jobba avskaffas.
  • Alla äldre som önskar ska också få skrivas in i hemsjukvården.
  • Man ska själv få bestämma när man vill flytta in på äldreboende, inte biståndshandläggaren.
  • ”Springet i hemtjänsten ska minska så att äldre slipper möta främlingar i sitt hem”.
  • Tryggheten ska öka med 10 000 fler poliser till 2025.

Det här är vad Kristdemokraternas Ebba Busch Thor gick ut med nu i veckan, med målet att vara ”det bästa alternativet för Sveriges pensionärer”.

I ett så kallat ”äldrekontrakt” lovar KD väljarna att inte bryta sina löften.

– Jag förväntar mig att Sveriges seniorer faktiskt röstar på det alternativ som inte bara pratar, sa hon i ett tal på Seniordagen i Kungsträdgården.

Stora och angelägna ord, som säkert kommer att locka en och annan senior väljare. Men inget alls om pensionerna, och det pensionssystem som handhas i den slutna Pensionsgruppen.

PRO:s pensionsexpert Anders Thoré har uttryckt sig så här:

– Lika demokratiskt som en sockenstämma på 1600-talet.

– Det är en väldigt konstig konstruktion i demokratiskt hänseende. Det saknar motsvarighet att man har en instans som gör att riksdagen blir betydelselös, trots att det är där beslut ska fattas och lagar stiftas.

Ickeexisterande äldredebatt i teve

På Nyfikengrå följer vi såklart vad partierna gör, inte minst nu när det börjar närmar sig nedräkning till valdagen.

Debatterna i teve avlöser varann, men där finns inte mycket att hämta. Ämnet äldre och pensioner lyser för det mesta med sin frånvaro. Hur mycket det än trummas in från olika håll om den här väljargruppens storlek och betydelse.

Veckan som gått har vi i vanlig ordning bjudit på läsning om det ena och det andra. Missa inte Inge Josephsons intervju med radarparet bakom succéserien Medelålders plusJannecke Shulmans tips för den köpsugne trädgårdsälskaren eller Jurek Holzers recept för det lätta livet!

God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare