Ätit & druckit

2 x kyckling

En gryta på kycklingfiléer och bacon. Foto: Jurek Holzer

En gryta på kycklingfiléer och bacon. Foto: Jurek Holzer

Kyckling igen? Enligt statistiken äter vi mycket fågelkött. Det ligger dock bara på andra plats (33% av den totala köttkonsumtionen) på FN:s FAO-lista (Food and Agriculture Organization) över köttslag som det konsumeras mest av i världen. Överst på listan finns fläsk (36%), trea är nötkött (24%). Den statistiken handlar om hur många kilo per kapita som äts.
Om vi däremot tittar på vilket är det vanligaste köttet som jordens befolkning lägger på tallriken hittar vi get och får överst på listan. Det har att göra med att de som livnär sig på get inte äter lika mycket som vi andra som äter gris eller kyckling.
Här är ett par förslag på vad man kan göra med en kyckling.

Kycklinggryta med bacon
(2 pers)
2 rejäla kycklingfiléer
0,5 pkt bacon
0,5 näve torkade trattkantareller
1 gul lök
1 bit ingefära
2,5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk vermouth
1 liten klick smör
svartpeppar

Hetta upp en gryta. Klipp baconet i mindre bitar med en sax och lägg det i grytan. Strimla kycklingfiléerna, hacka löken och skiva ingefäran. När baconet börjat få lite färg lägger du in kycklingen, löken och ingefäran och låter det fräsa på tills kycklingen har fått lite färg.
Häll i vatten, lägg i buljongtärningen och smula i trattisarna. Rör om, sänk värmen och grytan puttra 20 – 30 minuter.
Avsluta med att vispa i vermouth och smör.
Servera med ris eller potatis.

Beriberikryddade kycklingklubbor. Foto: Jurek Holzer

Beriberikryddade kycklingklubbor. Foto: Jurek Holzer

Beriberiklubbor med trattstuvning
(2 pers)
4 kycklingklubbor
beriberi kryddblandning
1 röd paprika
rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt

Sätt ugnen på 175°. Skala och dela vitlöksklyftorna. Skär ett litet snitt i den tjockare delen av klubborna och stoppa in en vitlöksbit i varje. Gnid in dem med kryddan. Lägg klubborna i en ugnsfast form med lita rapsolja i och häll enskvätt olja på varje kycklingbit. Salta, ev.
Kärna ur paprika och dela den i halvor, den ska in i ugnen senare.
Först sätter man in kycklingen i ugnen i 20 minuter, därefter vänder man på kycklingbitarna, lägger in paprikan och låter stå i ugnen i 25 min till.
Under tiden gör man kantarellsåsen/stuvningen.

2 stora nävar frysta trattkantareller
0,5 gul lök
1 msk rapsolja
1,5 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
1 msk vit torr sherry

Hacka löken. Stek (den otinade) svampen i en stekpanna eller kastrull i rapsolja tillsammans med löken tills nästan all vätska försvunnit ur trattkantarellerna. Då rör du i creme fraiche, kryddar efter smak och låter det småputtra till en ganska tjock konsistens (15 – 20 min). Avsluta med att röra i sherryn och koka ytterligare 4 – 5 minuter.
Servera stuvningen i paprikahalvorna garnerad med hackad bladpersilja.

2 Kommentarer

  1. alf

    Varför alltid ta den dyraste delen på allt vad djur heter. Filén kan lätt bytas ut mot kycklingklubbor då man gör gryta eller som jag soppa.

  2. Jurek Holzer

    Helt obefogad kritik Alf. Av det 20-tal kycklingrecept som publicerats här på Nyfiken Grå var det endast FYRA som innehöll filéer. För övrigt har vi använt alla möjliga kycklingdelar inklusive levern. Så spara gnället till en annan gång då det verkligen finns fog att klaga.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren