Läst, Tyckt

2011 de äldres år

2011 var året när medierna började bry sig om gamla och sjuka. De grävde, och behövde inte gräva särskilt djupt för att hitta hialösa förhållanden inom den svenska äldreomsorgen.

Dagens Nyheter gick i bräschen med sina avslöjanden om riskkapitalbolaget Carema. Alla andra hängde på så gott de kunde. SvT, TV4, kvällstidningarna, inte minst Aftonbladet, letade fram egna nyheter.

Alla ville ha exempel, case, och överallt fanns de. Gamla som vården misskötte, på än det ena än det andra sättet. Anhöriga som ville berätta. Personal som vittnade om hur illa ställt det var.

Sedan var det dags för politiker som försökte släta över. Och riskkapitalbolaget som kröp till korset: Nu ska det skattas i Sverige och inte i något annat skattegynnat land.

Alla trodde nog att de kunde dra en lättnadens suck – nu är allt framplockat ur gömmorna, kommunerna har lovat bot och bättring och nya regelverk är – kanske – på väg via riksdagens kvarnar.

Men i dag drar DN i en ny tråd. Så här många fall anmäls runt om i Sverige:

Mellan den 1 januari 2010 och den 3 november 2011, tog Socialstyrelsen emot 369 anmälningar om missförhållanden, berättar tidningen i sin senaste granskning.

Det betyder att någon slår larm varannan dag. Den vanligaste anmälan handlar om brist på personal.

Var detta slutar är omöjligt att veta. Det kommer säkert mera.

Bara att 2011 är ett år som sent ska glömmas: Det år då medierna hjälpte oss att förstå hur alltför många av de riktigt gamla och sjuka vanvårdas i vårt land.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren