Livsstil, Tittat

The Wife en film rätt i tiden

Joan Casleman (Glenn Close) verkar till en början glad över maken Joes (Jonathan Pryce) Nobelpris i litteratur men blir efterhand alltmer irriterad över den beundran han väcker.

The Wife

Telefonen ringer tidigt på morgonen och signalen är efterlängtad. Författaren Joe Castleman (Jonathan Pryce) får besked av Svenska Akademien att han tilldelats Nobelpriset i litteratur.

Men innan han får själva beskedet ser han till att hustrun Joan (Glenn Close) kan lyssna i en annan telefon. Joe är överlycklig och hoppar i säng med Joan. Allt är frid och fröjd och senare kommer alla vänner och kolleger för att gratulera. Joe tackar sin hustru. Utan henne hade Nobelpriset inte varit möjligt för honom.

Paret reser till Stockholm för prisutdelning och det är nu vi börjar märka en viss dissonans i relationen. Glenn Close är fantastisk i rollen som Joan. Hennes ögon och finkänsliga minspel säger mer än ord.

Den buttre son som följer med till Sverige vill inget annat än att fadern ska läsa och ge honom feedback på den roman han skrivit. Men Joe är för upptagen för att märka hur sårad sonen är över likgiltigheten.

Joan ber Joe på skarpen att inte tacka henne offentligt för stöd. Något som Joe glömmer mer än en gång. I tillbakablickar ser vi hur paret träffades. Joe var lärare och Joan en mycket begåvad student.

Den unga Joan spelas av Glenn Closes dotter i verkligheten, Annie Stark. Den unge Joe kämpar med sitt skrivande och inte förrän Joan och Joe gift sig slår han igenom som författare. Då har Joan blivit den stöttande hemmafrun, vilket hon förblir i 40 år.

Förhållandet mellan Joe och Joan blir mer och mer ansträngt och till slut brister det för Joan.

Filmen kommer helt rätt i tiden när krisen i Svenska Akademien gjort att ett litteraturpris inte kan utdelas i år. Horace Engdahls uttalande om kvinnor och ledarskap med mera ger också en intressant bakgrund till historien. Narcissistiska män har företräde.

The Wife är den svenske regissören Björn Runges första film på engelska.

Regi: Björn Runge.

Manus: Jane Anderson baserat på Meg Wolitzers roman med samma namn.

I rollerna: Glenn Close, Jonathan Pryce, Max Irons, Christian Slater, Annie Stark och Harry Lloyd med flera.

Premiär fredag 7 december.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren