Idag presenterar vi ett samtal mellan Sophie Ekman, nybliven hedersdoktor på Karolinska institutet och Barbro Hultman, på Nyfiken grå .
Sophie Ekman är läkare och har hunnit med mycket under sin tid som skolöverläkare i Solna.
Hon insåg tidigt att det behövdes kraftfulla insatser för att få igång en omfattande forskning om HIV och sjukdomen AIDS som inte varit känd tidigare men som nu slagit till mot många svenskar, mest män.
I sitt arbete som skolöverläkare i en skola i Solna upptäckte hon tidigt att det fanns elever med autism, som då kallades DAMP, liksom barn med ADHD som då var på väg att bli en diagnos.
Föräldrarnas rökning, en stor fara för barnen
På den tiden rökte många fler än idag och hon funderade en hel över om föräldrarnas rökning kunde ha något samband med barnens problem med bl.a. sitt beteende. För att få klarhet i detta skulle det krävas mycket forskning, precis på samma sätt som med frågan om att hitta botemedel mot AIDS,
.Hon visste också att forskning kostar pengar och hon bestämde sig för att vara den som skaffar fram nödvändiga medel. Hon lyckades bli en sådan person, som idag kallas ”fundraiser” och som, på frivillig väg och utan ersättning, ser till att viktig forskning får tillräckligt ekonomiskt stöd från många olika håll.
Karolinska institutet har nu velat uppmärksamma det arbete Sophie Ekman har gjort genom att utse henne till hedersdoktor år 2019.
Sophie Ekman i samtal med Barbro Hultman
Hör här hur Sophie Ekman själv berättar om sitt långa arbete som lett till att ett 40-tal forskare, från flera länder, idag kan bedriva en socialt viktig forskning.
Eva Josefson
Helt rätt. Beundrade hennes engagemang när jag träffade henne på 60-talet under en praktikperiod, när jag var sjuksköterskeelev från Statens sjuksköterskeskola. Eva Josefson
Lena Söderlund
Fantastisk intervju med Sophie Ekman. Lena Söderlund