Folk, Livsstil, Samhälle, Upplevt

Hon blev hedersdoktor efter 30 års slit

Sophie Ekman, numera hedersdoktor vid Karolinska institutet

Idag presenterar vi ett samtal mellan Sophie Ekman, nybliven hedersdoktor på Karolinska institutet och Barbro Hultman, på Nyfiken grå .
Sophie Ekman är läkare och har hunnit med mycket under sin tid som skolöverläkare i Solna.
Hon insåg tidigt att det behövdes kraftfulla insatser för att få igång en omfattande forskning om HIV och sjukdomen AIDS som inte varit känd tidigare men som nu slagit till mot många svenskar, mest män.

I sitt arbete som skolöverläkare i en skola i Solna upptäckte hon tidigt att det fanns elever med autism, som då kallades DAMP, liksom barn med ADHD som då var på väg att bli en diagnos.

Föräldrarnas rökning, en stor fara för barnen

På den tiden rökte många fler än idag och hon funderade en hel över om föräldrarnas rökning kunde ha något samband med barnens problem med bl.a. sitt beteende. För att få klarhet i detta skulle det krävas mycket forskning, precis på samma sätt som med frågan om att hitta botemedel mot AIDS,

.Hon visste också att forskning kostar pengar och hon bestämde sig för att vara den som skaffar fram nödvändiga medel. Hon lyckades bli en sådan person, som idag kallas ”fundraiser” och som, på frivillig väg och utan ersättning, ser till att viktig forskning får tillräckligt ekonomiskt stöd från många olika håll.

Karolinska institutet har nu velat uppmärksamma det arbete Sophie Ekman har gjort genom att utse henne till hedersdoktor år 2019.

Sophie Ekman i samtal med Barbro Hultman

Hör här hur Sophie Ekman själv berättar om sitt långa arbete som lett till att ett 40-tal forskare, från flera länder, idag kan bedriva en socialt viktig forskning.

HedersdoktorKI2019SophieEkman from tom engstrom on Vimeo.

2 Kommentarer

  1. Eva Josefson

    Helt rätt. Beundrade hennes engagemang när jag träffade henne på 60-talet under en praktikperiod, när jag var sjuksköterskeelev från Statens sjuksköterskeskola. Eva Josefson

  2. Lena Söderlund

    Fantastisk intervju med Sophie Ekman. Lena Söderlund

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren