Krönika

60 plus den nya medelåldern

Ill: Jan Zettergren.

Ung, äldre, äldst. Ungefär så enkelt borde det vara att dela in människor i olika åldersgrupper.

I verkligheten är det långt mer komplicerat. Inte minst för den fjärdedel av befolkningen som hör till gruppen 60-plus. Där kan man svänga sig med uttryck som pensionär, senior, gammal, åldrig, nestor, oldtimer, oldboy och veteran.

I synonymordboken är motsatsordet till senior junior. Punkt.

Kikar man på synonymer till gammal kommer följande ord upp:
Ålderstigen, med hög ålder, till åren kommen, åldrad; utlevad, kraftlös, orkeslös; utsliten, förlegad, föråldrad, ålderdomlig, otidsenlig, mossig, mossbelupen, mångårig, möglig.

Med motsatsorden ny och nuvarande.

Vår tids utmaning måste vara att ladda ordet gammal med ett mer positivt innehåll.

Argumenten? Hur många som helst. Vi lever allt längre. Dessutom är det en åldersgrupp där det skiljer minst 40 år mellan yngst och äldst. Bara en sån sak.

70 det nya 50, är ett uttryck som poppat upp på senare tid. Sjuttioåringar i dag är friskare, gladare och aktivare än någonsin, enligt en studie vid Göteborgs universitet som kom för ett par år sedan.

Det finns forskare som tycker att vi helt sonika ska döpa om åldersgrupperna.

Att vara medelålders har hittills gällt 30- till 60-åringarna. Sergei Scherbov, som är chef för the world population program vid The International Institute for Applied Systems Analysis i Österrike håller på med en studie om framtidens befolkning och menar att den som i dag är 60 år ska kallas medelålders. Först nån gång efter 75 borde man bli betraktad som gammal enligt Scherbov.

Lyckliga seniorer. En bild som dyker upp när man söker på ordet senior. Foto: cashcrate.com.

Lyckliga seniorer. En bild som dyker upp när man söker på ordet senior. Foto: cashcrate.com.

Nu surfar 60-plussarna

En uppiggande nyhet: Sju av tio pensionärer är numera ute på nätet. Ännu fler har ett facebookkonto, åtta av tio, och så pass många som tre av tio lägger ut bilder på Instagram.

Det är pensionsföretaget AMF som gjort en enkät med sina pensionskunder som fyllt 55 år om vad de gör på nätet och varför. Och fått svaret att man framför allt vill hålla kontakt med sin familj och sina vänner, men också följa nyhetsflödet.

Var femte sa att surfandet handlar om tidsfördriv eller för att man vill ha kontakt med personer med samma intressen.

Nästan var tredje tycker samtidigt att det tar för mycket tid att hålla på med sociala medier.

Åldersdiskriminerande bostadsbrist

– Prognostiker har i alla tider signalerat om stora personalbehov om tjugo år oavsett från vilket startår de gjort prognosen från. Känns som åldersdiskriminering att man inte prioriterat de årsrika och de berörda yrkesgrupperna.

Så skriver liberala riksdagsledamoten Barbro Westerholm i ett inlägg på Nyfikengrå apropå den debatt som blossat upp om bristen på bostäder för äldre.

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Mer färsk läsning på sidan: Ett reportage från Kårböle skans av Sven-Eric Bergström, en krönika om den ”fabulöse” golfspelaren Henrik Stenson av Sune Sylvén och ännu ett bidrag i vår serie Livet som 60 plus.

Läs och begrunda. Och tyck gärna till när du vill tillföra din egen åsikt. Det är det många som gör redan nu!!

Somriga hälsningar
från redaktören

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren