Folk, Sagt, Tyckt

60-plussarna har upptäckt video på internet

Jessica Westin.

Jessica Westin.

Under bara ett par år har medievanorna förskjutits och förändrats radikalt. 80 procent av all världens internetanvändare tittar på video nån gång då och då. På YouTubes plattform publiceras 400 timmar videomaterial – varje minut. Och åldersgruppen 60-plus växer rekordsnabbt. United Screens är ett  You Tube-nätverk i Sverige som grundades 2013 av Stina Honkamaa Bergfors. Vi bad kommunikationschefen på United Screens, Jessica Westin, att svara på några frågor om vart utvecklingen är på väg:

Förklara för oss 60-plussare: Vad är video på internet?

Video på internet är helt enkelt rörligt innehåll som man kollar på genom en internetuppkoppling (wifi/3G/4G). Det är allt ifrån traditionella TV-program som finns tillgängliga på linjära tv-kanalers webbplatser, till filmer eller kortare videos med allt möjligt innehåll på Facebook eller YouTube.

Vilka tittar?

Generellt är målgruppen 60-plus den målgrupp som är minst representerad bland de som tittar på online video, men samtidigt den målgrupp som ökar snabbast.

Hur länge har den här trenden pågått?

Online video-trenden har varit stark globalt under cirka fem år. Det vi ser nu är att svenskarna aldrig har kollat på så mycket rörligt material tidigare, så det är ingen trend som vi ser mattas av, utan fortsätter att öka hela tiden!

Vad är det som drar mest publik?

Det finns något för alla på YouTube och andra online-videoplattformar! Det är det personliga intresset som avgör, tittarna letar själv upp vad de vill kolla på, till exempel “hur gör man”-videos där publiken kan lära sig allt ifrån att montera kök till att laga maträtter.

Eller, om du är ute efter dokumentärer och till exempel söker på: “stina dabrowski intervju nelson mandela” kommer hennes intervju från 1994 upp som första sökresultat, och det är bara att börja kolla, helt gratis och från vilken enhet som helst, till exempel din mobil eller dator!

Vad är det som gör YouTube så stort?

Det många inte vet är att YouTube är världens näst största sökmotor, så nästan allt finns att hitta där. Det är en demokratisering av distrubitionen som sker – alla har möjlighet att publicera rörligt material, inte bara på YouTube, utan även Facebook, Instagram, Snapchat, Periscope, Twitch och många andra plattformar som riktar in sig på online video.

Och: alla har möjlighet att ta del av detta – det är alltså även en demokratisering av utbudet.

Hur många 60-plussare har upptäckt den här möjligheten?

Enligt Svenskarna och internet använde mer än hälften av de som är mellan 66-75 YouTube för underhållning under 2014, och motsvarande siffra för 2013 var 35 procent, så fler och fler 60-plus hittar sajten och innehåll. Jag tror att denna siffra kommer att öka under kommande år då äldre blir mer internetvana.

Vad tittar de på?

Det är svårt att säga exakt, men på samma sätt som resten av befolkningen kollar på det som de är intresserad av så kollar målgruppen 60-plus också på det som de är intresserade av.

Bland de kreatörer som vi jobbar med som har en äldre målgrupp finns journalisten Stina Dabrowski, superbilentusiasten GTboard.com, odlingskanalen OdlingsTV, musikern Maini Sorri eller fiskekanalen Kanalgratis.

Hur ser utvecklingen ut för vår åldersgrupp?

Den ser väldigt positiv ut för online video, eftersom vi ser inte någon minskning av det i andra målgrupper, och inte heller för åldersgruppen 60-plus utan snarare tvärtom! Vi ser fram emot att fler och fler 60-plussare inte bara kollar på online video, utan skapar själva.

Det finns flera roliga exempel från USA och Storbritannien med bland annat Old Lady Shooter, Gennaro Contaldo och Ralfystuff.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren