Krönika

65-plussare regerar – i kommunerna

Bilden av en 40-talist enligt Internetstiftelsen.

Det kan inte ha undgått många att Sveriges riksdag numera består av 349 rekordunga ledamöter med blott 1, 7 procent – eller sex – ledamöter ur gruppen 65-plus.

Annat är det om man granskar åldern på de 12 700 nyvalda kommunfullmäktigeledamöterna i landets 290 kommuner. Det har tidningen Dagens samhälle gjort,och kommit fram till hisnande positiva siffror.

Där har medelåldern ökat från 50,9 till 52,3 år. Och – hör och häpna – den åldersgrupp som växer mest är den med ledamöter som är 65-plus. Det betyder att var femte person i kommunfullmäktigeförsamlingarna uppnått den aktningsvärda åldern.

Den kommun som sticker ut mest är Kristinehamn, där 20 av de 41 ledamöterna har fyllt 65, och medelåldern är 60,4.

Moderaternas gruppledare Marie Oudin säger till tidningen att de äldre gör ett bra jobb och att det främst är därför de blir omvalda:

– Man vet att de är med på varje möte. De förstår allvaret med att komma till fullmäktige – att det inte bara är en rolig valgrej, utan de tar det seriöst. De är trygga.

Fler tanter till riksdagen, tack

Apropå den unga riksdagen, skriver krönikören Ingrid Runsten så här i Sydsvenskan under rubriken Det saknas gamla tanter i riksdagen:

– Det är så klart bra att partierna vill tala för de äldre, det är bra om pensionärsskatten sänks och om de fattigaste pensionärerna, oftast kvinnor, får den politiska uppmärksamhet de förtjänar. Ännu bättre hade det varit om äldre hade fått tala för sig själva. Betraktats som vuxna och kapabla även efter 65 år. Och inte som en homogen grupp som kan få hållas i pensionärsråd och liknande.

Så skärp er partier, det saknas ”gamla tanter” (och äldre män) i riksdagen.

Bilden av en 40-talist

I veckan kom Internetstiftelsens årliga rapport om våra digitala vanor, där det inte minst talas om hur många äldre som lever i ”digitalt utanförskap” och vilka konsekvenser det får. Nyfikengrå berättar om den här.

Något som fick våra ögonbryn att dessutom höjas rejält var den illustration som hängde ihop med presentation av hur det står till med 40-talistgenerationen (se ovan).

Kan det vara så här vi ser ut i 20- och 30-åringarnas ögon?!? Någon som känner igen sig?!?

Bostad med guldkant

Fram för fler bostäder med guldkant för oss äldre! Det tycker vi på Nyfikengrå, och förstår inte riktigt de protester – ”orättvist in i döden” –  mot det seniorbostadsområde som företaget Silverlife tillsammans med Backastad bygger för fullt i sjönära läge i Nacka. Nästa år ska 54 omsorgslägenheter stå klara och så småningom 130 seniorlägenheter.

Den som har råd på ålderns höst ska väl kunna unna sig…

I USA ser utbudet rätt annorlunda ut. Där flyttar många till särskilda seniorområden när de ”bott klart” i sin bostad. Nättidningen boomerplaces.com listade nyligen tio populära bo-trender. Här är några av dem:

  • Många äger ett säsongsboende som de vistas i flera månader om året. ”De älskar sitt säsongsboende”
  • Ett enda plan är ett måste för den seniora bostaden.
  • Gärna ett inglasat uterum.
  • Och så bör bostaden ligga inte alltför långt från barn, barnbarn och släktingar.
  • Helst så många olika aktiviteter nära inpå som möjligt.
  • Den som flyttar till en seniorbostad lämnar ofta en del av möblemanget bakom sig och skaffar nytt fräscht.
  • Och den som stannar kvar ser till att göra sin bostad så seniorvänlig som möjligt.

God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren