Samhälle, Tyckt

67-plussare i teve – bortskämda eller nödvändiga? Tyck till!

Anne Lundberg, programledare för Antikrundan i SvT. Foto:Carl-Johan Söder/SVT/Wikipedia

När är man för gammal för rutan? Den frågan ställde vi i veckans nyhetsbrev efter ett uttalande i Expressen av  programledaren Anne Lundberg som inte skrädde orden apropå kollegers kritik mot SVT:s ålderspolicy att inga medarbetare får jobba kvar efter fyllda 67.

Så här säger hon:

– Det är ingen mänsklig rättighet att få vara i tv. Jag vill inte dissa några kolleger, men jag tycker inte att man kan identifiera sig genom SVT.

Nu har flera läsare reagerat med synpunkter, på helt olika sätt.

Berit Krantz först, hon tycker att bra programledare kan vara kvar som mentor åt de yngre:

– Sveriges television ska ju spegla befolkningen på flera sätt till exempel kön och ålder. 25 procent av befolkningen är pensionärer men det speglas verkligen inte i rutan. Oerhört korkat av Anne Lundberg att tala om mänsklig rättighet. Populära programledare som gör ett bra jobb ska självklart vara kvar, inte bara i rutan utan också som mentor åt de yngre.

Berit Krantz

Cathrine Swenzén pekar på hur representationen av svenskar ser ut i både politik och teve, inte bara åldersmässigt:

– Kära Nyfikengrå, jag anser att vår befolkning ska representeras i politiken och även i TV-rutan. Att se nosen på en pigg och glad 100-åring då och då kan väl inte skada. Viktigast är ändå att programmen görs för alla olika åldrar, inte enbart för människor under till exempel 50.

En annan aspekt av denna representation som slagit mig är att invandringen i Sverige kanske består av ca tio procent. Men i SVT finns en uppsjö av nationaliteter. Jag tycker att ”vanliga” svenskar är gravt underrepresenterade. Senaste nyhetsuppläsaren ser fullständigt skräckslagen ut och talar med tung accent och är faktiskt lite svårbegriplig. Har ingenting emot etnisk blandning men varför gå till sådan kolossal överdrift.

Reflektionen blir: tänk om SVT bestämmer sig för att 75 procent av alla i rutan ska vara 67 plus? Skulle vi få reaktioner?

Cathrine Swensén

Eva Neveling menar i sin tur att tevekändisar är bortskämda med uppmärksamhet och att de borde inse livets gång:

– Självklart kan man inte räkna med livstidsanställningar på SVT. Tycker att de nämnda personerna är oerhört egocentriska.

Som journalist har du stora möjligheter att frilansa. Kontaktnätet är uppbyggt sen många år. Att då beklaga sig över att man inte får spela huvudrollen som nyhetsankare eller programledare är bara pinsamt. Anställningsvillkoren är ju dessutom välkända för samtliga.

Tevekändisarna är helt enkelt bortskämda med uppmärksamhet.
Dessutom hoppar ju till exempel Claes Elfsberg in som vikarie regelbundet, troligen på frilansvillkor.

Vakna och inse livets gång är mitt råd. Ingenting pågår för alltid – inte ens om du är en ”tevekändis”.

Eva Neveling

Vad tycker du själv som läser det här? Kommentera gärna direkt på sidan, eller skriv till oss på [email protected]

 

  1. Agneta Vestersköld

    Under sommaren är det åldringar o pensionärer som håller sjukvården igång. Inte ovanligt med en 80-årig doktor och 75-årig sjuksköterska. Låt folk arbeta så länge de kan så fungerar det svenska medborgarfattiga samhället bättre. Det går inte heller att försörja en fjärdedel av folket med pension. Dessutom skulle arbetslivet bli lugnare för de unga o medelålders eftersom äldre personer är tryggare i sin yrkesroll och jobbar i ett lugnare tempo. Slut på stress o hets. Alla skulle må bättre. Agneta V.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren