Samhälle, Tyckt

80-åringar bara gulliga gosedjur?

Sociala medier är bra även för den som fyllt 80. Foto: theblogstudio.

-Om två år är det dags för de första 40-talisterna att fylla åttio. Det innebär också ofta starten på den fjärde åldern. Frågan är om de kommer omdefiniera även den fasen, så som de gjort med alla de tidigare.

I ett debattinlägg på Aftonbladets kultursida skriver Kristina Lindh om vad som väntar oss efter att ha fyllt 80. Och den bild hon ger är inte särskilt smickrande.
Vi, det vill säga de, som passerat 80-årsstrecket framställs i medierna i dag som ”en sorts gulliga gosedjur”.

Dela gärna på facebook och twitter – kommentera här på sidan!

Kristina Lindh skjuter friskt från höften, och väcker ett antal frågor som sällan dryftas, i alla fall inte i ”stormedierna”.

Det här med gosedjur, säger hon, har att göra med sociala medier – i facebookflödet vimlar det numera av charmiga filmsekvenser med gamlingar som dansar eller gör något annat kul/oväntat framför kameran:  ”Gulliga gamlingar har blivit basvara” i klickflödet.

Dagens mormor…

Gullegullattityden finns även på andra håll. Kristina Lindh hänvisar till exempel till TV4:s morgonprogram där Tilde de Paula en morgon säger: ”Ska vi ta en Dagens mormor? och presenterar en kvinna vars relation till rollatorn bara överträffas av den till musik.”

Det som ändå är mest intressant i Lindhs resonemang är hur åldersgruppen 60-plus separerats i två grupperingar. En ”yngre äldre” som käckt kallas den tredje åldern, inspirerad inte minst av Amelia Adamo, hon som på 90-talet lanserade den nya köpstarka målgruppen mappies. Och en ”äldre äldre” i en fjärde ålder som blivit allt det som de i den tredje inte är.

”Å ena sidan fattiga, ensamma och sjuka. Å andra sidan harmlösa. En sorts gulliga gosedjur att använda som pausunderhållning för den som behöver fly stress och press en stund.”

Och så, som en slutkläm: ”Åldrandets strategier är begränsade. Att kliva in i de klokas skara kan vi glömma, rollen som gammal och vis är sedan länge avvecklad i vår del av världen.”

Fram med motbilderna

Är det verkligen så här illa? Kan man inte i stället fråga sig vad vi – medier – kan göra för att påverka bilden även av de som är riktigt gamla?

Där det både handlar om att visa att man som 80-plussare kan vara sjuk och skröplig. Men också ha livsglädje, mod och kraft kvar att möta det liv som är just nu. Vad vi behöver är kanske att se den fjärde åldern på ett nytt, mer konstruktivt sätt.

Inte minst kan sociala medier vidga vyerna för alla riktigt gamla oavsett om man är skröplig eller ej. Se bara på Dagny Carlsson, 100-års-bloggaren ni vet. Hon intervjuades om att vara ensam i en teveintervju häromsistens, kolla här.

Ju fler gamla ute på nätet – desto snabbare ändras bilden av vad en 80-plussare är!

Vad tycker du som läser om synen på 80-plussarna? Skriv till oss på [email protected] eller kommentera direkt i kommentarsfältet!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren