Livsstil

Action cooking med pollock

Foto: Jurek Holzer

Pollock med purjo och pepparrot (2 portioner)

En enkel  middagsrätt som tar bara några minuter att svänga ihop. Det är ingen konst att laga pollock trots att namnet påminner om den store amerikanske abstraktionisten Jackson Pollock. Han uppfann något som kallas action painting men här är det action cooking som gäller.

Alaska pollock (Theragra chalcogramma) är en torskfisk i norra Stilla Havet och Berings Hav. Den kallas även stillahavsbleka, alaskasej och stillahavslyra. Fisken liknar torsken en hel del men har mycket fastare kött. Pollock tillhör inte de hotade fiskarterna och man kan käka den med gott samvete (än så länge).

Som sällskap till två pensionärsstora ryggbitar av fisken har jag valt långa strimmor av grön purjolök. Den steker jag lätt i smör, saltar och lägger upp som bas på tallrikarna. Sedan steker jag snabbt fiskfiléerna som jag saltat en stund innan.  Filéerna blir klara på några minuter och hamnar ovanpå purjon. Som avslutning river jag lite färsk pepparrot på toppen och häller några droppar av steksmöret från pannan.

Till detta serverar jag gärna någon finare sorts potatis, t ex s k sparrispotatis eller varför inte mandelpotatis.

Musik i köket: Playing For Change – Honky Tonk Women

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren