Läst, Skrivit

Alarmerande om äldres drickande

Foto: sxc.hu/anitab0000

Foto: sxc.hu/anitab0000

Livet som äldre levs inte som förr i tiden, stillasittande och återhållsamt. Det är ingen svår slutsats att dra när man själv är där och ser jämnåriga och ännu äldre ta för sig av livet som aldrig förr.

Det här är intressanta saker för forskarna att ta del av, inte minst vad den nya livsstilen får för konsekvenser. En färsk studie handlar om alkoholvanorna hos gruppen äldre, den berättar Göteborgsposten om i sin nättidning. Och det är inga roliga saker som kommer fram där.

Forskarna lyfter ett varningens finger för vårt alltför flitiga drickande. Inte minst är det kvinnor i 75-årsåldern som ändrat sina vanor. I mitten av 70-talet räknades 0.6 procent av de 75-åriga kvinnorna som riskkonsumenter. Idag har handlar det om ca tio procent, enligt en studie vid Sahlgrenska akademin.

Så här säger forskaren Margda Waern till Göteborgspostens reporter:

Margda Waern.

Margda Waern.

– Den potentiellt skadliga konsumtionen av alkohol har ökat dramatiskt hos gruppen äldre. Forskningsresultaten är alarmerande. Det handlar inte nödvändigtvis om missbruk, men om en konsumtion som kan leda till missbruk med alla dess skadeverkningar.

I en enkät om varför konsumtionen ökat tror en äldre kvinna att folk sitter hemma och dricker därför att de har tråkigt. En helt annan teori framförs av en kvinna i 35-årsåldern:

– Om äldre dricker mer alkohol tror jag att det hänger ihop med den här livsnjutartrenden. Kanske tycker de äldre också att farligheten kvittar om de redan är gamla.

Så kan det kanske vara. Vad tror du själv? Dricker du mer nu än när du var yngre? Skriv och berätta! Vår adress: [email protected]

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren