Folk, Sagt, Tyckt

Ålder inget hinder i Frankrike

Juliette Gréco. Foto: Victor Diaz Lamich.

Juliette Gréco. Foto: Victor Diaz Lamich.

Danielle Darrieux, fransk films stora legend är numera 98 år. I helgen ryktades att hon gjort slut med sambon. Någon hade sett henne hämta posten utan honom. Ingen kan veta hur hon har det med passionerna förstås. Hon visar sig inte offentligt längre.

Danielle Darrieux. Foto: en.wikipedia.com.

Danielle Darrieux. Foto: en.wikipedia.com.

För några få år sen – 90 år fyllda gott och väl – berättade hon entusiastiskt i tv om planerad comeback på teatern. Skador efter ett fall satte stopp för det. Men än sen. Hon är ständigt närvarande i allas medvetande, tidlös – hors d´age – som det heter om ädel konjak.

En kultur som skapar nuet med plats för det förflutna

Framför allt är hon del av en kultur som kommit bort i Sverige: den som skapar nuet med plats för det förflutna. Den vällagrade aromrika kulturen.

Ta Charles Aznavour, Frankrikes svar på Sinatra som pressen definierar suget i ett artisteri av mörk intensitet. Han firade 90-årsdagen förra året med nya albumet Encores. Idag vid fyllda 91 turnerar han världen runt och avslutar året med ett par jättekonserter i Paris vid nyår. Kultur hors d´age.

Charles Aznavour. Foto: Mariusz Kubik.

Charles Aznavour. Foto: en.wikipedia.org/Mariusz Kubik.

Ingen har en tanke på att fråga honom om det inte är dags lägga av. Han försäkrar förresten själv i varje intervju att han skulle bli galen om han inte fick stå inför publik.

Evigt svartklädda Juliette Gréco, den legendariska sånggudinnan hos existensialisterna i de rökiga källarna i Saint Germain des Près, drar publik fortfarande med Sartres och Boris Vians texter under omfattande turnéer.

Hon har hunnit bli 88 år och väckte stor oro när hon i år gjorde klart att hon tänker sluta . Det får räcka med 70 år på scen deklarerar hon med det beska tillägget att en kvinna inte får åldras medan en man blir lyssnad till så länge han lever. Sen tillägger hon att kvinnor aldrig får ge upp. Publiken kan med andra ord räkna med fleråriga avskedsturnéer.

Line Renaud. Foto: en.wikipedia.org.

Line Renaud. Foto: en.wikipedia.org.

Den omåttligt populära 87-åriga skådespelerskan, film-sång och kabaretstjärnan Line Renaud är det mest aktuella exemplet på de franska seniorernas starka ställning. Hon läste den franska översättningen av Catharina Ingelman-Sundbergs succébok Pensionärsligan.

Vill ha filmmanus av Pensionärsligans författare

Hon ringde genast till Sverige och som Ingelman-Sundberg berättat på Facebook, ville ha ett filmmanus på boken med roll åt sig själv. Renaud ringer inte upp för att avspisas. Catharina Ingelman-Sundberg ska nu skriva sitt livs första filmmanus.

Varje år publiceras i Frankrike en lista på landets mest beundrade personligheter. Landets president hamnar alltid mycket långt ned. De mest populära är seniorerna.

I över ett decennium var den åldrige fattigprästen den färgstarke abbé Pierre Frankrikes absoluta favorit tills han en dag inte längre stod ut med kändisskapet utan bad att bli struken från listan. Tre år senare, 2007 avled han, 94 år gammal till gigantiska hedersbetygelser.

Syster Emmanuelle. Foto: en.wikipedia.org.

Syster Emmanuelle. Foto: en.wikipedia.org.

Nästa idol var den inte mindre färgstarka nunnan syster Emmanuelle ständigt intervjuad och som det hette, oväntat bortgången kort före 100-årsdagen 2012. Inte så få i samhällstoppen drog en suck av lättnad: Hennes frispråkighet och fräna duande av alla inklusive presidenten profilerade den fria kvinnan så det sved i skinnet.

Högt på listan idag är den långt mindre färgstarke men i medierna och inte minst i tv:s pratshower ständigt närvarande 90-årige med varje år alltmer charmfulle aristokraten, författaren filosofen och ledamoten av franska akademin, Jean d´Ormesson alltid med en ny bok som nu under augusti.

VM i friidott bara för seniorer över 90

Seniorerna har sin plats självklart också inom idrotten. Just nu pågår i Lyon VM i friidrott för, som det heter, veteraner med finessen, 100 m löpning enbart för tävlande som fyllt 90 år.Vinnare b lev 96-årige engelsmannen Charles Engstar på 23.50 sekunder, tävlingens äldste, en 98-årig brasilianare blev tvåa på 24.89 sekunder.

Väsentligt äldre är förra sommarens bästsäljare som säljer bra även i år, 1500-talsfilosofen Michel de Montaigne i behändig lågprisupplaga. Årets försök att lansera Baudelaire på stranden har inte slagit lika väl ut. Montaignes definition av lycka – att önska sig mer av vad man redan har – rimmar verkligen långt bättre med sommar och sol.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren