Krönika

Åldrande akademiker en outnyttjad resurs

Stockholms universitetsbibliotek. Foto: su.se.

– Min egen tidigare erfarenhet som samtidshistoriker är att när de pensionerade forskarna väl går igång med att tala och skriva om sina minnen, så sprider den historiska medvetenheten sig till de yngre forskarna i karriären.

Kloka och värdefulla ord av Thomas Söderqvist som är professor emeritus i medicinhistoria vid Köpenhamns universitet i en krönika i forskningsnättidningen Curie om hur pensionerade forskare bäst kan bidra till forskningen.

Han fortsätter:

– En femtedel av alla svenska högutbildade är i pensionsåldern. Politiker och planerare uppfattar nog detta demografiska faktum som ännu en börda för samhällsekonomin och sjukvården. Jag tror omvänt att man ska se det åldrande akademikersegmentet som en outnyttjad resurs för forskningen och universitetskulturen.


Efter 50 är man passé

-Trots att var fjärde svensk är över 60 år lyser åldersgruppen med sin frånvaro i medierna. Äldre kvinnor får mindre utrymme än äldre män – och äldre kvinnor med låg köpkraft syns allra minst.  Den som säger detta är Maria Edström, lektor vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet i en intervju i tidningen Etc.

Dela gärna på facebook och twitter – kommentera här på sidan!

– I Sverige och många andra länder blir befolkningen allt äldre och friskare, ändå förlorar medierna i stort sett intresset för människor så snart de passerat 50. Efter arbetslivet är du helt passé, särskilt i nyhetsmedierna.

– För båda könen är osynlighet den främsta stereotypen, genom sin frånvaro riskerar äldre att bli ännu mer ointressanta, säger hon.

En liten ljusning i tunneln finns: Medelålders kvinnor har fått mer medieutrymme jämfört med 1994.

Nu väntar vi på rapporten som berättar att trenden vänt på riktigt. Nån gång ska den väl komma!

Under tiden håller vi på Nyfikengrå och några seniora medier till ställningarna så gott det går…

Tyresö första demenskommun ut

Nästa vecka blir Tyresö landets första kommun att få så kallad Silviahemscertifiering.

Det är drottning Silvia som den 13 februari överlämnar ett certifikat för god demensvård.

Drottning Silvia. Foto: Peter Knutson/Kungahuset.se

Kommunens samtliga äldrevårdsmedarbetare har genomgått demensutbildning genom Silviahemmet, en stiftelse som grundades av drottningen 1996.

– Vår satsning är till för att Tyresöborna ska känna sig trygga med att det finns rätt hjälp att få på hemmaplan om man skulle drabbas av demenssjukdom. Vi vill också kunna stödja och bemöta de personer som redan är drabbade och deras anhöriga på ett ännu bättre sätt, säger Magnus Lublin, socialchef i Tyresö kommun, i ett pressmeddelande.

Heja Tyresö och alla ni som bor där!!

Brokigt

På Nyfikengrå bjuder vi i vanlig ordning på ett brokigt och förhoppningsvis underhållande innehåll. Veckan som gått har Mia Bjelkholm tipsat om ett gäng nya filmer, Jurek Holzer har kryddat torsken med rökt fläsk, Gunnar Magnusson har träffat radiohistorikern Göran Elgemyr, Siv Strömquist har uppmärksammat semikolon-tecknet och Gunilla Falk har rapporterat från vargavinterns Lappland.

Allt detta och lite mer därtill.

Gå in på Nyfikengra.se, läs, dela och kommentera. Allt efter eget skön!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren