Krönika

Åldrandet satt under lång lupp

Så här ser den ut, den nya superflavoniden fisetin. Ill: Jynto/en.wikipedia.org.

Att åldras är inte synonymt med sjukdom. Det finns inget åldrande som är det andra likt.

Ungefär så ser resultaten ut i världens längst pågående studie av mänskligt åldrande. Den heter Baltimore Longitudinal Stydy of Aging (BLSA) och har pågått sedan 1958. 3 200 män och kvinnor gick med i studien vid starten och accepterade villkoret att delta under resten av sina liv.

Och forskarna är överens:

Det existerar ingen kronologisk tidtabell för en människas liv, vi åldras alla olika. Dessutom, säger man, finns det större skillnader mellan äldre än mellan yngre personer.

Sjukdomar som är vanliga bland äldre som diabetes, högt blodtryck och demens är inte resultatet av normalt åldrande utan av olika sjukdomsprocesser i kroppen.

Ett äpple om dagen, minst…

Jamen, hur gör man då för att hejda detta trista förfall av kroppen? Nja, metoderna är många, och det poppar hela tiden upp nya rön som förhoppningsvis ska kunna göra skillnad.

I veckan publicerade den ugandiska tidningen The independent en nyhet på detta tema. Amerikanska forskare har påträffat naturliga ämnen i många frukter och grönsaker som kan få ner mängden skadliga celler i kroppen.

Det är forskare vid universitetet i Minnesota, USA, The Scripps Research Institute och Mayo clinic som analyserat sig fram till denna effekt med hjälp av möss. De har matats med äpplen, gurka och jordgubbar, som alla innehåller rejält med flavonoider, som motverkar inflammation i kroppen. Ett ämne stack ut mer än de andra, fisetin, och som det finns rikligt av i bland annat äpplen.

Foto: Tasnu Arakun/sv.wikipedia.org.

Hos de möss som fick frukt och grönsaker med hög halt fisetin uppmättes en tydlig nedgång av åldersrelaterade sjukdomar och längre livslängd.

Med andra ord dags att väcka det där gamla ordspråket till liv:

Ett äpple om dagen håller doktorn borta!

Flexiblare pensionsålder

Veckans piggaste utspel står Arbetets ledarskribent Martin Klepke för:

– Är du lågutbildad, kvinna och låginkomsttagare bör pensionsåldern sänkas i stället för att höjas, låt oss säga till 63 år i stället för 65 år. Lågutbildade kvinnors liv blir ju allt kortare.

– För högutbildade män med höga löner bör i stället pensionsåldern höjas rejält. De borde kunna jobba till runt 75 år innan de går i pension eftersom de lever längre nu än tidigare.

Utspelet bygger på ny statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, om hur länge vi förväntas leva. För lågutbildade kvinnor sjunker livslängden, för lågutbildade män står den stilla. Medan den ökar för högutbildade.

Differentierade pensionsåldrar? Tja, varför inte!

Larmet går om Gps-larm

– Grundläggande rutiner fungerar inte. På många håll är det exempelvis oklart vem som ser till att den äldre har med sig larmet och har laddat det, vem som positionerar och vem som rycker ut vid ett larm.

Socialstyrelsen ifrågasätter i en ny rapport nyttan med Gps-larm i äldreomsorgen. Det är helt okej med kameror som används av hemtjänsten, de fungerar överlag bra, men med GPS-larmet uppstår viktiga ansvarsfrågor till exempel om den äldre själv är med på den nya tekniken.

Märkligt fenomen hur gamla kan utsättas för moderna uppfinningar utan att först ha tillfrågats. Kan man tycka….

God läsning i allhelgonatid

önskar
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS Vill du ha redaktörens krönika direkt i din epost? Lätt som en plätt: tryck på länken här och följ instruktionerna! DS

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren