Samhälle

Äldre japaner blir kriminella för att slippa ensamheten

Här en artikel som vi publicerade för fem år sedan. I dag en nyhet i svenska medier.

Lyssnade på Ring P1 häromdagen. En upprörd man i obestämd ålder uttalade sig med stor bestämdhet om att gamla fattiga i Japan är en grupp som begår allt fler brott.

Kan detta stämma? Nyfikengrå bestämde sig för att kolla läget. Efter lite googlande på nätet fick vi fram följande bild:

Japan är ett land som är känt för sin låga brottslighet. Där är det tryggt att gå på gatorna och människor är ärliga. År efter år har rapporter om sjunkande brottslighet avlöst varandra.

Men det gäller inte alla typer av brott och brottslingar. En grupp som definitivt sticker ut i statistiken är äldre människor. Mellan 1997 och 2006 rapporterades 34 procent fler grova våldsbrott i Japan. Och av dessa stod åldersgruppen 60 plus för 12, 5 procent och åldersgruppen 50 – 60 år för 5,6 procent.

Ett rekordstort antal äldre japaner arresterades 2007, totalt nästan 50 000 personer. Merparten, ca 31 000, för olika stölder och, ca 10 000, för förskingring.

Varför denna utveckling, kan man undra. Det finns flera förklaringar. En är att de begår brott därför att de är fattiga.

En annan är att de är ensamma och isolerade. De blir helt enkelt kriminella för att dömas till fängelsestraff och förhoppningsvis få en bättre tillvaro.

Vilket lett till att en del fängelser tvingats bygga om lokalerna och anpassa verksamheten till denna nya kundgrupp.

Den här trenden har Catharina Ingelman-Sundberg livfullt skildrat i fiktionens form i sin bok om pensionärsligan Kaffe med rån .

 

 

 

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren