Samhälle

Alexandra Charles: -Vi måste bygga ut geriatriken, inte montera ner den

Alexandra Charles. Foto: Gunnar Magnusson.

Först fick hon mycket kritik för sina påståenden att forskning på män inte bara kunde översättas rakt av på kvinnor.

I dag är det ett vedertaget faktum att det krävs forskning på både män och kvinnor för att kunna behandla sjukdomar hos bägge könen utifrån sina respektive förutsättningar.

Den som gått i bräschen för detta är Alexandra Charles, numera mest känd för sin organisation 1,6- och 2,6-miljonersklubben. Som är en opinionsbildande verksamhet för att förbättra kvinnors hälsa och livskvalitet i alla åldrar.

Nyfikengrås videofilmare Gunnar Magnusson träffade Alexandra Charles i hennes hem för att reda ut vad hennes kvinnoklubb egentligen gör, och vad man lyckats uppnå under de år som verksamheten funnits.

Här är några godbitar ur intervjun som finns att se i sin helhet på Youtube:

-Det är vårt system som inte hängt med. Man trodde att det räckte med att forska på mannen. Det var ogenomtänkt, och mindre kostsamt.

– Nu har kritiken försvunnit, och klingat av. Vi har visat och bevisat att det finns ett genusperspektiv på forskningen.

– Vi vill också se till att det blir en bättre äldreomsorg. Vi blir fler och fler. Hur ska vi anpassa samhället bättre? I stället för att montera ner geriatriken måste vi bygga ut den.

– Vi kom med en bok nyligen, Lyckomyten, om kvinnor med olika bakgrunder som intervjuades. Varför är vi inte lyckligare än vad vi är? Varför är det kvinnor som äter så mycket antidepressiva läkemedel?

– Om du satt i regeringen, vad skulle du ändra på?

– Det första jag skulle försöka ändra på är att se till att det blir ett jämställt samhälle på alla fronter. Oavsett vilken etnisk bakgrund du har, om du bor i Luleå eller Helsingborg, är ung eller gammal.

Fotnot 1:

Alexandra Charles framträder kl 15.30 på Kungsträdgårdens dansscen, Seniordagen 26 maj.

Fotnot 2:

Lyssna på Gunnar Magnussons intervju här!

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren