Folk, Upplevt

Alice Babs dotter berättar

Alica Babs, som många av oss minns henne. Foto: sv.wikipedia.org

Alica Babs, så här minns många av oss henne. Foto: sv.wikipedia.org

Rubrikerna skriker i otäckt svart om Alice Babs, den stora idolen för många av oss 60-plussare. – Mina vänner får inte besöka mig på mitt vårdhem. Jag är levande begravd, säger den legendariska sångerskan, som i dag är 89 år, i en film på youtube. Nu har dottern Titti Sjöblom för första gången gett sin version av hur mamma mår, det gör hon i en utförlig intervju på sajten demenscentrum.se.

Så här berättar Titti Sjöblom: Efter flytten hem till Sverige från Spanien 2005 började symptomen komma. Först fick hon en stroke, så ytterligare en.

– Mamma vände helt på dygnet, hon såg det mesta i nattsvart och hennes logik fungerade inte som förr. Man kunde förklara en sak femton gånger och så sa hon den sextonde att jaha, men det där har ingen sagt förut…

Familjen åkte runt och tittade på flera boenden för att hitta ett där Alice Babs skulle få bästa möjliga vård.

– Det gick bara några veckor tills personalen sa att hon har demens, berättar Titti Sjöblom. Det hade vi inte förstått.

– I slutet av januari i år gjordes en grundlig demensutredning. Diagnosen blev Alzheimers sjukdom och vaskulär demens, blanddemens. Det fanns inget tvivel om demensdiagnosen, sjukdomen var så pass långt gången. Hon har gått igenom alla tester flera gånger och alla har pekat på samma resultat.

På hemsidan finns även en kommentar av chefen för Svenskt demenscentrum och Silviahemmet, geriatrikern Wilhelmina Hoffman:

– Vid 89 års ålder är det inte ovanligt att ha någon typ av demenssjukdom – det har en tredjedel av alla som är 90 år gamla.

– En person med demenssjukdom behöver stimulans, men också lugn och ro. Det får inte bli så mycket att hon känner sig stressad, det är för arbetsamt för hjärnan som ju är skadad.

Däremot kan Wilhelmina Hoffmann inte uttala sig specifikt om Alice Babs som hon aldrig har träffat.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren