Samhälle

”All skatt på pension borde avskaffas”

Foto: martinborgs.se.

Är krönikören Martin Borgs på Dalademokraten (Dt) pensionärernas bäste vän? Nog tycks det så, i alla fall om man läser hans senaste krönika i tidningen, som publicerades i går 5 juni.

Han konstaterar att en genomsnittlig pensionär får 17 900 kr i pension och jämför med några av de lägst betalda yrkena: ett köksbiträde tjänar runt 21 000 kr, och en croupier drygt 20 000 kr. När pensionären betalt sin inkomstskatt har han kvar knappt 14 000 kr:

”Då återstår alla andra dolda skatter, som moms på allt du handlar och en av världens högsta bensinskatter. Inte mycket att leva på för någon som har arbetat hela livet och förtjänat att ta det lugnt. ”

Martin Borg skriver med ett perspektiv som lyfter blicken. Hör bara:

”Man ska kunna leva på sin lön. Man ska kunna leva på sin pension. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att människor som arbetat hela livet måste be om att få tillbaka sina pengar.”

Hans milt sagt originella förslag går ut på att vi pensionärer ska slippa betala skatt. Över huvud taget.

”Jag tycker att all skatt på pension borde avskaffas. Det är enda sättet att skapa egenmakt hos våra äldre. Låt de som kämpat hela livet få behålla sina pengar, i stället för att be om att få tillbaka dem.

Ett första steg kan vara ett kraftigt höjt grundavdrag för pensionärer. Varför ska fattigpensionärer betala kommunalskatt? Räcker det inte med att de tvingas betala moms på mat och kläder, alkoholskatt på fredagsnöjet och bensinskatt för bilturen till barnbarnen?”

De här tankegångarna borde höras ända till politikerna i riksdagshuset. Och väcka åtminstone en liten debatt om hur samhällets syn på pensionärer ser ut.
Men det är kanske att hoppas för mycket….

Fotnot: Läs mer om pensioner på Pensionärsligan! 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren