Krönika, Livsstil

Allan Svensson spelar pricksäker morfar

Allan Svensson som Mr Morfar. Foto: Thorsson Production.

Du som läser detta kan tänkas vara en person som går under beteckningen 60-plussare. Man eller kvinna spelar mindre roll, mycket förenar.

Och det är precis det som man tar tillvara i teaterföreställningen Mr MorfarIntiman i Stockholm just nu.

Den rutinerade och folkkäre Allan Svensson gör en 90 minuter lång monolog om hur det är att bli äldre, och målgruppen är tydlig. Vilket också syns i publiken, som känner igen sig! Huvudpersonen i det här stycket och skådespelaren som gestaltar honom har efternamnet Svensson gemensamt.

Mycket förändras i livet. Barnen har flyttat hemifrån, han och frun sedan över 30 år har mer ledig tid, det blir en tripp till Gran Canaria och ett (förmodat barnfritt) hotell. Golfbanan väntar. Det är nu det sköna livet ska börja …

Men där finns hoten också: sviktande hälsa, svärsöner man ogillar, behovet av potenshöjare blir  påtagligt. Vänner dör.

Dessutom utgör barnbarnen ett alldeles eget kapitel, eftersom herr Svensson blir morfar, inte bara en gång utan två (precis som Allan blivit privat, fast i hans fall handlar det om att vara farfar)!

Det där med att spela en inte alldeles lyckad mansfigur är återkommande i Allan Svenssons karriär.

Själv föll jag pladask för honom efter att ha sett Kärleksföreställningen på Stockholms stadsteater, på tidigt 70-tal. Han porträtterade en förvirrad man som inte begrep sig på sin fru särskilt väl och det blev många komiska poänger, i ett manus av Margareta Garpe och Suzanne Osten.

Allan Svensson. Foto: Frankie Fouganthin/sv.wikipedia.org.

Varenda svensk som har tv har sett och älskat honom som brevbäraren Gustav i serien Svensson, Svensson i Sveriges Television, också det en figur som har lite svårt att finna sig till rätta med fru, barn, släkt och grannar, men som gillar jul och fotboll, och som gick rakt in i folksjälen.

Mindre älskansvärd har han varit i Fröken Frimans krig (också SVT), där han med alla medel gör vad han kan för att hejda allt som luktar kvinnlig frigörelse. Det går sisådär.

Men raden av exempel på roller han spelat kan bli nästan hur lång som helst.

Den här gången visar Allan Svensson upp hela sitt breda register: vi ler, vi skrattar – och vi känner allvaret bita till när han låter det sticka fram bland iakttagelserna av absurditeter som dyker upp i hans liv som ”årsrik”. Han har pricksäker tajming i replikerna, och storyn understöds av en genialt enkel scenografi, projicerad på scenväggen, gjord av Finnur Arnar.

Mr Morfar har fått sin svenska gestaltning efter att ha spelats i en rad olika länder och dessutom blivit långfilm (Mr Grandad). Det är författaren Bjarni Thorsson som står för manus och regi.

Just nu är det alltså stockholmarna som kan se Mr Morfar men det blir snart ändring på det. En landsomfattande turné inleds om ett par veckor i Halmstad, sen blir det besök i Helsingborg, Lund, Ystad, Växjö, Kalmar, Linköping, Norrköping, Malmö, Uddevalla, Jönköping, Skövde och Karlstad.

Chans att jämföra teaterns morfar med en egen man, pappa, morfar eller varför inte farmor! För, som sagt, mycket av det som lyfts fram gäller både kvinnor och män.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren