Ätit & druckit, Tyckt

Allegrini förnyaren av Amarone

Vem älskar inte Amaroneviner? Det är ett italienskt vin som görs helt eller delvis på torkade druvor och är ett både fylligt och alkoholstarkt vin. Det kommer från Veneto i distriktet Valpolicella, strax norr om staden Verona. Amarone har tillverkats länge men det är först på senare år som populariteten ökat.

Familjeföretaget Allegrini är en av de absolut bästa  vinproducenterna i området. Företaget grundades för 151 år sedan och leds i dag av syskonen Franco och Marilisa Allegrini samt Silvia Allegrini. Franco är vinmakare, Marilisa har hand om försäljningen och Silvia ansvarar för marknadsföring och PR.

Man äger många olika vingårdar och den totala ytan är ca 70 hektar. Allegrini producerar enklare bordsviner och viner av högsta kvalitet bl a klassiska amaroneviner. De italienska vinreglerna är rigida och många producenter som vill utveckla sina viner och använda moderna druvor som t.ex. Syrah, Merlot eller Cabernet Sauvignon hindras av dessa regler.

Allegrinis mest kända vingårdar ligger på kullen La Grola. Dels den berömda vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen, dels vingården med samma namn som kullen dvs La Grola. De två vinerna är högklassiga men inte betecknade som Amarone, eftersom de inte innehåller den rätta sammansättningen av druvor som krävs för att få kallas Amarone. Vinet La Poja är ett av Italiens bästa och mest kända vin och gjort av enbart Corvinadruvan men La Grola är en blandning av 80 procent Corvina och 20 procent Syrah.

För 20 år sedan beslöt Allegrini att rensa bort alla botrytisangripna (mögelangripna) druvor i samband med amaroneproduktionen. Många av de andra producenterna menade att det var fel och att det var ett avsteg från den praxis som reglerna föreskriver. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för vinets kvalitet.

Allegrini samarbetar med två stora kooperativ i Verona-området. De producerar en vinserie med namnet Corte Giara, som erbjuder de bästa av områdets viner till mycket konkurrenskraftiga priser.

Här är några av Allegrinis viner som jag rekommenderar. De passar utmärkt till kraftiga italienska maträtter eller en mustig gryta på viltkött men också till smakrika italienska ostar som gorgonzola och parmesan.

6010 Valpolicella Superiore 99 kr

42334 La Grola 2009 159 kr

95261 La Poja 2007 475 kr

99396 Amarone della Valpolicella Classico 425 kr

Förslag på ett Corte Giara vin är: 74112 Ripasso, Corte Giara 119 kr

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren