Livsstil, Natur

Allt för pelargonnörden

Foto från pelargonmuséet: Susanna Rosén.

Nörd på pelargoner – och samtidigt fikasugen? Då ska man göra en utflykt till natursköna Torsåker i Gästrikland, en kort tripp väster om Gävle – kanske på väg till Wij trädgårdar i Ockelbo.

Här finns Bergabackens pelargoner som drivs av Pia Walldau. Här kommer det också att finnas ett hus att hyra, alldeles tipptopp nyrenoverat, för den som vill stanna ett par dagar eller längre i Gästrikland.

Pia Walldau. Foto: Susanna Rosén.

En sort i butiken är ’Bergabacken’ som var Pias allra första pelargon i samlingen. Den fick hon av sin mamma. Med åren utökades samlingen mer och mer, med pelargoner från alla grupper,  men också vilda arter från Sydafrika – vissa så annorlunda att man knappt kan se att de är pelargoner.

Tidigare hade Pia också ett pelargonmuseum men det har nu tagits över av Linda och flyttat ett stenkast bort till Pelargonmuseum & trädgård i Torsåker.

Där finns många gamla sorter som har samlats in från hela Sverige, med en spännande historia. Vad sägs om ’Albertina’ från Ånäset utanför Umeå eller ’Dagmar’ från Boden. Och så klart finns sticklingar att köpa med sig hem.

Foto: Susanna Rosén.

Bergabacken, interiör. Foto: Susanna Rosén.

Museet och trädgårdsbutiken är öppen till 2 september. Adressen till bägge, och öppettider, finns på bergabacken.se

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren