Debatt, Samhälle

Almedalen och äldreomsorgen – elefanten går genom rummet

Ebba Busch Thor håller sitt tal. Foto: Marcus Johnson.

Den 6 juli sändes som vanligt debatt efter partiledartal i Almedalen (TV 2 6/7). Nu handlade den delvis om äldreomsorgen. Noteras kan att ungefär en procent (säger en procent) av seminarierna i Almedalen detta år tagit upp detta tema.

Ebba Busch Thor ska ha en eloge för att hon i alla fall tog upp frågan i sitt tal och krävde en äldrevårdsgaranti.

Amelia Adamo satt i panelen under debatten och var mycket upprörd efter att ha varit med om sin mammas sista tid. Hon uttryckte stor besvikelse över att det som hon uppfattat som kontrakt mellan medborgaren och samhället om en hygglig äldreomsorg helt enkelt inte finns.

Det är just det; vi tror att det ska ordna sig och avvaktar tills det är för sent.

Vad gör politikerna?

Politikerna ger inga sammanhållna bilder av hur man vill lösa frågorna, hur ska finansieringen gå till, hur ska personalförsörjningen klaras, hur ska vi kunna höja kvaliteten?

Hur ska till exempel den 90-åriga damen känna sig trygg med att få komma ut i friska luften utan att behöva överklaga? För att ta en nyligen uppmärksammad händelse.

Vad gör politikerna? Framförallt talar de inte om den långsiktiga finansieringen och det gjorde ingen under samtalet. Äldreministern Åsa Regnér talade vällovligt om olika satsningar bland annat om en historisk (?) satsning med två miljarder.

Att sätta beloppet i relation till vad detta täcker, vad det betyder egentligen för att lösa problem är som förstås inte att tänka på. Hon kunde ha sagt att äldreomsorgen totalt kostar ca 100 miljarder per år. Ca 80 procent är personalkostnader. Varje procent i löneökning kostar 800 miljoner. Så hur långt räcker 2 miljarder?

Hög tid att utreda en äldreomsorgsförsäkring

Det är obegripligt hur man kan föra debatten utan att ta tag i elefanten. Programledare kunde ha styrt på annat sätt, förklaringen är nog att få vill sätta sig in i detta. Men nödvändigt är det.

Hög tid att utreda en nationell offentlig äldreomsorgsförsäkring. Fördelen med en försäkring är bland annat att man i förväg kan veta vad man kan räkna med vad samhället kan klara och vad man måste stå för själv.

Då skulle Amelia Adamo och alla vi andra nog känna oss tryggare inför det som väntar. Det finns en hel armé av kvinnor som är besvikna på den svenska äldreomsorgen har Adamo menat.

Så bra nu skulle vi äntligen kunna få en stark opinion för en långsiktig och hållbar äldreomsorg.

Säg ifrån!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren