Folk, Samhälle

Amelia: -Nånting är fel i hemtjänsten – systemet måste göras om

Amelia Adamo, Senior editor på M-Magasin. Foto Carl Johan Rönn.

– Det är något konstigt med hemtjänsten. Att man inte kan ha vanliga städbolag som utför städuppgifter i hemmet. Och att vi gör sådana saker som jag tycker att man ska kunna lösa på annat sätt. Undersköterskorna springer häcken av sig för att hinna med. Nånting är ju fel.

Den som säger så är publicisten Amelia Adamo, som sedan en tid tillbaka blivit en tung röst i debatten om hur hemtjänsten fungerar. Eller snarare inte fungerar.

Det här är den avslutande intervjun i Nyfikengrås serie om problemen i den svenska hemtjänsten (se tidigare intervjuer).

Jag lyckas få en pratstund med Amelia Adamo när hon sitter på tåget någonstans i Sverige. Det här är ett ämne som berör. Jag ställer första frågan, och hon går igång direkt.

Hon är kritisk till mycket. Hur man sliter ner personalen. Hur tidsscheman läggs. Vem som gör vad av de uppgifter som ingår i hemtjänsten. Kommunernas strävan efter lägsta pris. Och hur de ansvariga själva inte förmår fundera över vad som går att förändra.

Det hon nu efterlyser är att hemtjänsten inte enbart granskas av de som själva sitter och styr verksamheterna.

– Man måste titta utifrån och fundera, gör vi rätt saker? Vilket jag inte tycker att de gör.

– Jag förstår inte varför man ska utbilda personal till undersköterskor när tiden ändå går åt till att handla eller städa. Varför kan man inte ha vanliga städbolag? Det finns flera saker som jag tycker att man ska kunna lösa på annat sätt.

– Om man har ett städbolag borde det vara ungefär samma personer som städar och så får man kontinuitet på städare.

– Jag har städhjälp, och har i tjugo år haft samma polska kvinna som kommer så jag förstår inte varför det inte skulle kunna vara på samma sätt.

– Redan i dag byts personal ut, de är utslitna, jobbet är för tungt. De tappar lusten och blir stressade. Och så kommer det en ny, en ny och en ny. Om de fick ett bättre schema och lugnare tempo tror jag att antalet huvuden som kommer in till den äldre människan kunde minska.

Kommunernas kostnadsjakt är en viktig faktor till varför det ser ut som det gör, menar Amelia.

– Om kommunen fortsätter att välja anbud efter lägsta pris kommer de förstås alltid att ha det här problemet. Är det lägsta pris man är ute efter blir effekten att personalen byts ut hela tiden.

Amelia berättar om en kvinna hon mötte på Gotland. Hon sa ”jag har aldrig hållit en hastighetsbegränsning i hela mitt liv”.

Vad säger de ansvariga som du framfört ditt förslag till?

– Jag får ungefär samma svar som du får från de här som du frågar. Det vill säga de är helt ovilliga att se över hela systemet.

– Vården är full av privata näringsidkare. De har ett annat sätt att se på hur man ska jobba. De säger allihopa att det stora problemet är budgivningarna neråt. De erbjuds en så dålig ersättning från kommunen, och då blir det dåligt.

– Vi kör slut på de här människorna. Grundproblemet är att man köper in för dålig kvalitet och har inga scheman och system som fungerar. Det är min mycket privata synpunkt utifrån vad jag ser när de jobbar.

Vad är det som hindrar att man tänker så här inom hemtjänsten?

– Jo, jag tror att det är kommunalt styrt hur man ska göra. Man kan titta på ställen där Attendo finns och jämfört äldreboende. De har folk som stannar kvar i en större utsträckning och en personalvård som funkar.

– Men hemtjänsten har fullständigt exploderat. Jag vet inte om de här äldrecheferna som sitter på budgetarna inte bara kan säga att vi tittar på det här och tänka om helt.

-Hemtjänsten är det mest vakansrika området vi har, folk blir sjuka, de orkar inte.

Det måste vara något grundfel, man kan inte hantera personal på det här sättet.

Vad tänkte du när du såg SVT:s serie om Sveriges bästa hemtjänst?

– Konstigt att de sätter sina tider själva, de är gulliga mot alla de besöker. Det kändes som om det var så ickerationellt.

– Jag tror att man både kan prata, fika, duscha och få någon slags gemenskap, då skulle alla parter må bättre. För att komma dit måste du göra om systemet, och ett av problemen är att det är så fruktansvärt billig prislapp.

  1. Birgitta Jonsson

    Upphandlingen kan göras genom att den bygger på ett fast pris och företagen får tävla med den kvalitet de kan erbjuda för det priset. Stockholm har den modellen.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren