Livsstil

Ångkoka är snällt mot maten

Foto: Jurek Holzer.

Om man vill behålla så mycket näring i ett livsmedel som möjligt ska man ångkoka maten. Det är en både snabb och nyttig metod som bl a används i det kinesiska köket. Här följer ett recept som förenar ångkokning med snabbstekning (wok).

Ångkokt ingefärs- och vitlökslax med  räk- och sparrisröra och glasnudlar.

Pressa en lime och häll saften över laxfiléerna. Hacka en vitlöksklyfta och 1 cm ingefära. Strö detta över laxbitarna, salta och låt stå ca en halv timma.

Förbered glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Blanda några droppar japansk soja med ca en tesked Sweet Chili Sauce och rör i nudlarna.

Skala räkorna, skär bort den hårda delen på sparrisen, dela sparrisstängerna i kortare bitar. Fräs sparris och räkor i lite solrosolja och smör i en mycket het panna i 2 – 3 minuter.

Ungefär samtidigt med detta ångar man laxen. Jag använder en ångmojäng av silikon som man häller en gnutta vatten i och ställer in i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter eller kör på högsta effekt i mikron i 2 – 3 minuter.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren