Livsstil, Tittat

Aniara i modern tappning

Mimaroben spelas av Emelie Jonsson. Foto: Sophie Winqvist

Aniara

Den svenske författaren och nobelpristagaren Harry Martinson skrev Aniara 1956. Kalla kriget pågick och det gjordes provskjutningar av vätebomber i Stilla Havet. Ur en feberdröm hämtade han inspirationen till ödesdramat om rymdskeppet som irrar runt i den oändliga rymden.

När Aniara nu för första gången blivit film känns den märkvärdigt modern. Vissa förändringar och moderniseringar har gjorts, men ursprungshistorien är densamma.

Aniara är ett av de många rymdskepp som ska skeppa jordens befolkning till Mars från den rämnande planeten. Massor av glada och förväntansfulla människor går ombord på det gigantiska skeppet.

Här finns allt: pooler, barer, restauranger och inte minst Mima. Mima är en artificiell intelligens som kan skapa minnen av trevliga miljöer hos de enskilda människorna om de lägger sig i ett särskilt rum med ansiktet nedåt. Verksamheten bedrivs av Mimaroben (Emelie Jonsson). I början är ganska få intresserade.

Alldeles efter starten kolliderar Aniara med rymdskrot och kaptenen blir tvungen att släppa ut allt bränsle för att undvika en explosion. Skeppet blir omöjligt att styra. Hoppet står till en räddningsfarkost, men efterhand står det klart att ingen räddning finns.

Människorna blir desperata eller apatiska. Orgier och självmord blir vanligt.

Slutsatsen är att det bara finns en jord och att vi måste ta ansvar för att bevara den. Det finns inget lyckligt slut och det vet ju alla som läst Aniara. Historien är väl förvaltad i den här första långfilmen av Pella Kågerman och Hugo Lilja.

Filmen visades vid Toronto Internationella Filmfestival i september 2018 och såldes då direkt till Magnolia, ett av Nordamerikas största distributionsbolag.

Manus och regi: Pella Kågerman och Hugo Lilja

I rollerna: Emelie Jonsson, Arvin Kananian, Bianca Cruzeiro, Anneli Martini, Jennie Silfverhjelm, Peter Carlberg, Emma Broomé, Leon Jiber med flera

Premiär fredag den 1 februari.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren