Ätit & druckit

Ankleverpaté från Vivecas kök

Viveca Lither Ask i sitt thailändska kök. Foto: Björn Larsson Ask

En ny matredaktör bjuder i dag på sitt allra första recept. Det är Viveca Lithner Ask som kommer att laga mat i sitt kök i Laem Mae Phim vid Siambukten i Thailand för Nyfikengrås räkning. Hennes premiärrecept bygger på en särskild sorts peppar från Kambodja, svartpepparens Rolls Royce:

Gräddad och klar. Foto: Björn Larsson Ask

Kampottpeppar-paté på anklever

Sätt ugnen på 175°

Ca 500 gram anklever

3 stora ägg

3 dl vispgrädde

1,5 dl drygt, vetemjöl

1 dl creme fraiche

1 stor gul lök

Salt (gärna ört) några nypor,  2-3 kryddmått vitpeppar

Kampott-svartpeppar, svartpepparens ”Rolls Royce” från Kambodja, annars vanlig. Många ”vevar” på pepparkvarnen

Cognac 1/2 -1 dl efter behag/smak

 

1. Finmal, eller kör anklevern i matberedare till ”smet”.

2. ”Vispa” ner mjölet i grädden,och tillsätt creme fraiche.Låt svälla ett tag.

3. Hacka löken fint och stek lätt gyllenbrun.

4. Smörj 4 st. små 4-5dl. ugns-formar, eller en stor ex) avlång bakform.

5.Blanda allt till en smet, inkl. cognac och kryddor.

Testsmaka genom att steka en klick och därefter balansera kryddningen.

Häll i formar och grädda i vattenbad, ca. 45 min. Testa med trästicka om klar. Kortare tid för lite rosa i mitten.

Denna smet i formar, kan mycket väl frysas in ogräddade och tinas före gräddning.

VARM:  serveras till exempel med nypotatis, brun gräddsås spetsad med cognac och spröd babysallad.

KALL: som entré på rostad fullkornsskiva, lite cumberland sås, och några små cornichons (ättiksgurkor).

Förvaras i kylskåp .

 

 

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren