Ätit & druckit, Tipsat, Upplevt

Ännu hittar du guld i skogen

Bild: Inge Josephson

Bild: Inge Josephson

Den varma och torra sommaren gjorde att jag misströstade om svampen tull hösten. Men dessa tankar kom på skam. Än finns det guld och annat att hitta i skogen. Trattkantareller, gula kantareller, svart trumpetsvamp och säkert mycket annat för den svampkunnige.

Jag har lärt mig 4-5 svampar som inte går att ta fel på. Förutom de nämnda som syns på bilden är det fårticka. Soppar, skivlingar och kremlor lämnar jag åt proffsen. För trattisarna är en sax ”guld värd” när du plockar, då har du gjort den tråkiga rensningen redan i skogen.

Den svamp du inte använder direkt torkar du lätt på tidningar eller i den praktiska torken du ser på bilden och spar hur länge som helst i lufttäta glasburkar.

Här är en repris på trattkantarellsoppan:

1. Skala och hacka ett par schalottenlökar eller en liten vanlig gul lök fint.

2. Förväll ca 1 liter färska trattisar på låg värme först så att vattnet kokar bort.

3. Öka värmen och stek svamp och lök på hög värme i smör.

4. Tillsätt 5 dl grönsaks- eller kantarellfond, ca ½ dl portvin eller vitt vin och 2-3 dl vispgrädde.

5. Koka upp och sjud i 10–15 minuter.

6. Mixa med mixerstav, krydda med salt och peppar och hackad timjan.

7. Servera med gott surdegsbröd.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren