Ätit & druckit, Tipsat

Apelsinspätta à l´Auguste

Apelsin och fisk hör ihop. Foto: Jurek Holzer

En kväll, när jag bläddrade i den franske mästerkocken Auguste Escoffiers Stora kokbok (Åhlén & Åkerlunds Förlag, 1927) slogs jag av enkelheten i hans recept. Med bra råvaror kommer man rätt långt menar han. Då behövs det inga konstigheter – det är bara att låta råvarans alla fördelar framträda i den färdiga rätten. Som t ex hans Sole meunière à l’orange (stekt sjötunga med apelsin): man steker fisken i smör och dekorerar med apelsinskivor.

Dessvärre lyste sjötunga med sin frånvaro i Kungsholmens matbutiker. Trots att danskar t ex fiskar s k MSC-certifierad sjötunga i Nordsjön. Istället köpte jag rödspätta och det blev som vanligt någonting helt annorlunda. Tack Auguste för inspirationen!

Rödspätta med apelsin (2 personer):

4 filéer rödspätta

1 apelsin

1,5 dl kokosmjölk

1 liten bit ingefära

0,5 liten röd chili

1 vitlöksklyfta

några torkade limeblad

några droppar thaisalt

1 msk ketjap

1 nypa malda nejlikor

ev hackad persilja

1. Skala apelsinet, dela det i klyftor och ta bort den tunna hinnan från klyftorna.

2. Skala ingefäran och vitlöken och lägg dem tillsammans med alla kryddorna samt de överflödiga apelsinklyftorna i en kastrull med kokosmjölken.

3. Koka upp kokosmjölken, sänk värmen och låt småkoka ca 15 min under lock.

4. Medan såsen kokar lägger du en apelsinklyfta på varje fiskfilé och rullar ihop dem till små rullader som hålls ihop av en tandpetare.

5. Lägg fiskrulladerna i kokosmjölken, stäng av värmen och låt det stå under lock 6 – 7 min.

Dekorera med hackad persilja, bitar av färsk apelsin och servera med kokt ris.

2 Kommentarer

  1. Hmm gott….
    Jag undrar dock om man alltid måste ha denna vitlök? Det franska köket har väl inte vitlök i allt….? Är det en bra råvara ska det väl inte behövas en så kraftig smaksättare som vitlöken kan vara (tycker jag och del andra som dessutom inte tål den lilla löken…). Och kokokosmjölk? Går det inte lika bra med selleri…. ;-), förlåt grädde?

  2. Jurek Holzer

    Mat utan vitlök är som kärlek utan kyssar… Med detta sagt kan jag konstatera att om man tycker att man klarar sig utan denna hälsobringande och väldoftande ingrediens så får man väl utesluta den helt enkelt. Lycka till!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren