Ätit & druckit

Äppelkaksfika vid Svindersviks vatten

Äppelkaka modell sockerkaka vid Gäddvikens vatten

Äppelkaksfrossa. Jeanette van den Bos har laddat upp inför helgen. Tillsammans med mamma, mormor och moster har hon bakat mängder med äppelkakor till den buffé som hennes café ordnar för femte året i rad. Cafeet heter Svindersviks brygghus och ligger vid kanten av Gäddviken i Nacka. Det hör till Svindersviks gård som sedan 1940-talet ägs av staten dvs Nordiska museet. Rokokoarkitekten Carl Hårleman ritade det vackra huset i mitten av 1700-talet.

Caféidyll i Svindersvik

– Förra året kom över 200 gäster, och det har bara blivit fler för varje år, berättar hon.

Minst sju sorters äppelkakor utlovas. Samtliga är bakade med äpplen från Svindersviks trädgård, där de många äppelträden nu dignar av sina frukter. Fikat kan intas vid kanten av den idylliska viken, eller på framsidan av det gamla rödmålade timmerhuset, som är själva cafeet.

För att få ner kalorierna tar man sedan en snabb promenad. Går man in mot viken är det bara att stega på så långt ambitionen räcker. En cykel- och gångväg följer vattnet förbi Henriksdalsringen, Kvarnholmen, Finnboda och – kanske det – ända in till stan!

Brygghuset i Svindersvik är inte ensamma om sin äppelkaksbuffé. På församlingshemmet i Veinge by utanför Laholm ordnar man en liknande buffé, men inte förrän i mitten av oktober.

Och gillar man fika i pampig slottsmiljö kan man leta sig en bit norr om Stockholms innerstad till Ulriksdals slottscafé. Även där är det hög mysfaktor med mycket hembakt. Cafeet ligger mittemellan slott och orangeri ett stenkast från Edsviken med perfekta promenadevägar längs vattnet när man proppat i sig för mycket kakor och bullar…

PS missa inte vår tävling om bästa receptet på äppelkaka! DS

2 Kommentarer

  1. Ditte

    Ser ut att bli en tur till Svindersvik inom kort. Mums

  2. tycker jag, missar ni den här helgen har de samma upplägg även nästa helg

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren