Folk, Krönika, Samhälle, Vetande

Appen 112 – en fantastisk sak för din säkerhet

Information om trygghetsappen 112.

Det har kommit en ny app till iPhones eller Andoidtelefoner som automatiskt skickar din GPS-position om du ringer till SOS via appen 112.

Automatisk GPS hjälper dig i nöd

Niclas Cholodov på SOS Alarm pekar på hur viktigt det är att kunna visa var man är någonstans om något allvarligt händer:
– Är du ute i naturen eller på en skogsväg eller liknande kan det vara svårt för dig att veta exakt var du är. Men larmar du genom appen 112 skickas din exakta position automatiskt till SOS Alarm och med en snabb och exakt positionering kan många liv räddas.

Appen kan göra mer för dig.

Du kan t.ex. med hjälp av appen direkt få veta brunnit eller hänt en olycka i närheten och i appen kan du få veta mer om trygghet och säkerhet liksom kristips, instruktionsfilmer och mycket mera.
Appen är gratis och kan laddas ner till alla mobiltelefoner och under ett drygt kvartal har mer än en miljon exemplar av 112 laddats ner.

Nödnummer och samhällsinformation i samma app

En annan fördel med appen är att den automatiskt visar vilka nödnummer som används i Sverige och det är bara att klicka på respektive nummer så slår appen det nummer som går till 122 naturligtvis men också numret 113 13 som informerar om kriser och olyckor eller 114 14 som låter dig få kontakt med polisen när det inte handlar om 112-ärenden.
Till och med sjukvårdsrådgivningen kan du nå genom appen och för många är det en stor trygghet att inte behöva komma ihåg de olika telefonnummer som finns för ett tryggare samhälle.

Bruksanvisning ingår

För varje nummer finns också en ”bruksanvisning” om du är osäker på vilket nummer som är det rätta.

Redan när du ringer vet SOS var du är

Och, framför allt, du behöver aldrig själv hålla reda på var du är om någonting illa händer – appen 112 gör det jobbet – SOS-centralen vet var du är redan när jourpersonalen svarar på ditt larmsamtal.

  1. Eva W

    Felskrivning! Det står 122 i texten men det måste menas112! Liten men viktig detalj.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren