Livsstil

Är du man och siktar på att bli 90 – kolla här!

Med medelhavskost kommer man långt. Foto: Arla.se.

Är du man, äter hälsosamt, har normalt midjemått och är icke-rökare kan det betala sig i ett bra och oberoende liv långt efter det att du fyllt 90 år.

Det här är resultat i en uppländsk studie vid Uppsala universitet, ULSAM, som påbörjades 1970 och har omfattat 2 322 män födda tidigt 1920-tal.

-Vi ser också att en lätt övervikt efter 70 år faktiskt är hälsosamt så länge den inte består av ren bukfetma, säger Kristin Franzon, specialistläkare och doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap i en presentation av studien på universitetets hemsida.

I den senaste uppföljningen deltog 369 av de ursprungliga männen. 276 levde fortfarande i oberoende tillvaro trots att de uppnått en medelålder av 87 år.

– Vår definition av självständighet omfattar bland annat eget boende och förmåga att ta egna promenader. Det är intressant att se att fler än var tionde person i den första studien har bevarade funktioner och klarar sig själva i så hög ålder, vilket är en större andel än man skulle kunna tro, säger Kristin Franzon.

En annan sak som säkert glädjer många män är att en lätt övervikt efter 70 år faktiskt är hälsosamt så länge den inte består av ren bukfetma. Det vill säga, att ändra livsstil kan ge effekt även efter sjuttio.

– Redan vid 70 års ålder begår många misstaget att tro att en ändrad livsstil inte längre har betydelse. Flera biter sig fast vid rökningen som ”det enda roliga de har kvar i livet”, men på den här punkten är vår studie bara en i mängden som tydligt visar hur viktigt det är att sluta röka, och framför allt att det aldrig är för sent att fimpa för gott.

De män som säger att de har hög livskvalitet har även en förkärlek för medelhavskost. I en kostdagbok som deltagarna förde vid 70 års ålder anger många ett stort intag av fisk, frukt, grönsaker, nötter och spannmål men desto mindre av kött och mejeriprodukter. Den gruppen har nästan tre gånger så goda utsikter till en självständig ålderdom, enligt forskarna.

Vad betyder motionen då? Där är forskarna mer otydliga, så här långt. Det man säger att ett normalt midjemått bör eftersträvas upp till pensionsåldern, och prioritera snabba promenader vid 87 års ålder.

Kanske inte alltför oöverstigligt för flertalet!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren