Folk, Krönikor, Tyckt

Är eftersnacket viktigast?

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. Foto: SVT

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. Foto:  Carl-Johan  Söder/SVT

På lördagen hade socialdemokraternas partiledare i DN efterlyst en debatt med statsministern. På måndag kväll den 16 september drabbade de två samman i SVT:s Aktuellt. Påpassligt men tyvärr illa utfört.

De två fick 15 minuter följda av närmare tolv minuters eftersnack med tre journalistiska kommentatorer. Deras uppgift tycktes vara den vanliga nuförtiden, dvs inte att analysera varför de säger på detta viset utan att kora en vinnare.

Eftersom Stefan Löfven inte sitter i riksdagen och Reinfeldt inte – så länge han känt sig ligga i överläge – inte velat debattera direkt med oppositionsledaren så har en direkt dem emellan inte kommit till stånd förrän nu. Det var alltså på tiden och ett gyllene tillfälle att ta pulsen på dem i viktiga frågor.

Men Aktuellt beskar partiledarna kraftigt för att få tid att släppa fram kommentatorer sin vana trogen klagade på att inget nytt sades. Och så den glimrande iakttagelsen att Reinfeldt efter tio år som partiledare har större vana att debattera än Löfven. Det blev ändå blev oavgjort fick vi lära oss.

En viktig poäng

DN:s unge chefredaktör Peter Wolodarski noterade trots allt en viktig poäng när han klagade på att det femte partiledarna inte tog upp andra frågor än de två som diskuterades nämligen den i budgeten föreslagna inkomstskattesänkningen (femte jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten) samt resurserna till skolan. Men det går ju inte att beskylla partiledarna för att TV begränsar ämnesvalet till två områden där kontrahenternas åsikter är synnerligen väl kända.

Om SVT velat ge tittarna/väljarna en möjlighet att höra valets huvudpersoner på åtminstone någon fråga där positionerna var okända eller åtminstone mindre kända och utvecklade skulle man ha använt tiden bättre d v s givit den till partiledarna på bekostnad av ett meningslöst eftersnack.

Inte ett ord om vad som händer i vår omvärld med inbördeskriget i Syrien som är en hyperaktuell fråga.

Stora frågor om biståndet till Syrienflyktingarna

Vad tycker Löfven om Reinfeldts position att både visa stor förståelse för president Obamas linje och samtidigt ta avstånd från den därför att vi är ett litet land? Det finns stora frågor om hur biståndet till Syrienflyktingarna skall utformas och om och i så fall hur det ska ökas.

Inte ett ord om kommande EU-val den 25 maj näst år.

Ingenting om miljö och energi som är stora frågor inför riksdagsvalet.

Inte en analys heller av det partiledarna ändå sa om skattepolitiken. Inga frågor om de löften och förespeglingar som bägge partierna gjort när det gäller borttagandet av värnskatten. Ingen analys av hur Anders Borg söker minska detta marginalskatteproblem från andra hållet nämligen genom att höja brytpunkten för statlig skatt.

Ingen diskussion heller om hur det går att regera med ett parti som Sverigedemokraterna i trolig (förstärkt) vågmästarroll i riksdagen också efter nästa val.

Dålig public service

Nej, istället för att låta partiledarna för en gång skull få möjlighet att presentera sin politik bredare så att vi kan få klart för oss t ex om Löfven kommer att gå in för avveckling av den kärnkraft som han ju personligen vill behålla men där partiet verkar köra över honom?

SVT fördrar att ägna den verkliga uppmärksamheten åt frågan om vem som vann och vem som var i bäst debattform för dagen. Det är dålig public service.

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren