Krönika, Sport

Årets bragdguld – dags för Stenson

Vem ska få den här i år?

Inget idrottsår är något annat likt och när summeringarna för 2016 nu börjar står det klart att många av kandidaterna till de stora priserna kommer från sporter som haft svårt att nå fram till de åtrådda belöningarna.

Där är golf, orientering, rallycross, mountainbike, hästhoppning, skicross, bowling och även parasport.

Henrik Stenson...

Henrik Stenson… Foto: Frankie Fouganthin/wikipedia.org.

När SvD:s bragdjury sammanträder den 6 december kan dagordningen bli diger, men troligen kommer diskussionen främst att cirkla kring golfens Henrik Stenson, mountainbikens Jenny Rissveds och simningens Sarah Sjöström.

Tidigare om åren var det närmast självklart att olympiska guldmedaljörer skulle gå före och med den måttstocken skulle den olympiske silvermedaljören Stenson inte kunna mäta sig med guldmedaljörerna Sjöström och Rissveds. Men så är det absolut inte denna gång.

Mästerligt spel

Stensons triumf i British Open  var inte bara ett stort svenskt genombrott, utan kännetecknades av ett rakt igenom mästerligt spel. Han var hårt pressad av en av golfens största Phil Michelson och trots att amerikanen spelade på sin absoluta topp var svensken ännu vassare.

Sarah Sjöström... Foto: Chan-Fan /wikipedia.org.

Sarah Sjöström… Foto: Chan-Fan /wikipedia.org.

Prestationen svarar sannerligen mycket väl mot den klassiska passus i statuterna som talar om ett ”svårt och vanskligt läge”.

Samma bestämmelse skulle kunna appliceras på Jenny Rissveds guldmedalj. Hon gjorde ett grant lopp, som dessutom hade något som ”bragdromantikerna” gillar, nämligen överraskningsmomentet.

En välkommen sensation

Just sensationsgraden i prestation har alltid skattats högt av denna grupp. Urtypen för denna typ av bragd är Richard Dahls höjdskäll på Stockholms Stadion 1958 eller Stellan Bengtssons pingisknall i Nagoya 1971.

De verkliga mb-experterna lär visserligen inte ha blivit så överraskade av Rissveds, som var väl etablerad i världseliten före OS. Men för oss övriga var Jenny en stor och välkommen sensation.

...eller Jenny Rissveds? Foto: sv.wikipedia.org,

…eller Jenny Rissveds? Foto: sv.wikipedia.org,

Protokollen från bragdjuryns sammanträden kan dock berätta att även etablerade världsstjärnor kan utföra bragder. Att infria ett favoritskap är inte alltid det lättaste, förväntningstrycket har knäckt många.

En rad strålande insatser

Sarah Sjöström gjorde en rad strålande insatser i Rios olympiska bassäng, men för att få bragdguldet en andra gång måste man anses stå i särklass det aktuella idrottsåret. Så är inte fallet denna gång och därmed kan nog simdrottningen avföras ur debatten.

Personligen skulle jag inte reagera negativt om Jenny Rissveds skulle få årets bragdguld, men min favorit är ändå Henrik Stensson. Herrgolfen har trots många goda insatser, främst från Jesper Parnevik, inte kunnat nå ända fram i de största turneringarna. Det är dags för Stenson.

En medalj till Rissveds skulle antagligen framkalla en veritabel storm från landets många golfvänner, som skulle uppfatta ett sådant beslut som en förolämpning.

Schibstedhuset skulle skaka. Nämnden behöver och skall inte ta sådana hänsyn, eftersom det är Svenska Dagbladets redaktion som skulle få hantera läsarprotesterna.

Men risken för en sådan utveckling måste dock anses vara måttlig.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren