Ätit & druckit, Folk, Upplevt

Årets kock vann på rakaste och enklaste maten

Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016. Foto: Per Erik Berglund

Prins Carl Philip hänger Gastronomiska akademiens medalj om halsen på nyblivne Årets kock Jimmi Eriksson. Foto: Per Erik Berglund

Årets kock 2016 heter Jimmi Eriksson och arbetar på Lilla Ego. I tuff konkurrens med sju andra finalister tog han hem titeln när tävlingen avgjordes i Annexet Globen.

Det var 33:e gången som tävlingen om Årets kock ägde rum och den här gången var det ovanligt få poäng som skilde de bästa. Men det var Jimmi Erikssons maträtter, som enligt motiveringen hade ”rötter i svensk tradition men i ett nutida utförande”, som vann största gillande hos juryn.

– Jimmi Eriksson gjorde den enklaste och rakaste maten och det hade stor betydelse för resultatet, konstaterade Tommy Myllymäki, en av många namnkunniga medlemmar i juryn.

Åtta finalister

Det var sammanlagt 114 kockar som anmälde sig till tävlingen. De 40 bästa bidragen valdes ut anonymt och så småningom kunde åtta finalister vaskas fram via två semifinaler. Och inte mindre än tre av de åtta kom från Lilla Ego i Stockholm.

Vad det beror på kan man ju fundera över. Men en bidragande orsak är säkert att krögarna på Lilla Ego, Tom Sjöstedt och Daniel Räms, själva har tävlat och vunnit i Årets kock 2008 respektive 2013 och därmed har en hel del användbara tips att dela med sig av.

I finalen skulle deltagarna tillaga två rätter på fem timmar. Norsk hälleflundra och kungskrabba var huvudråvara i den ena och småländsk rådjurssadel i den andra. Den färdiga rådjursrätten på tallriken skulle bestå av minst 50 procent grönsaker.

Noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serveras med broccoli, soja och mandel. Foto: Per Erik Berglund.

Noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serveras med broccoli, soja och mandel. Foto: Per Erik Berglund.

Asiatiska inslag

Jimmi Eriksson serverade noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba med broccoli, soja och mandel. Rådjurssadeln hade han sotat och hasselnötsbakat och till det serverade han rotselleri och svamp.

– I fiskrätten använde jag lite asiatiska inslag som passar bra tillsammans med en så typiskt svensk smak som ättika, berättade Jimmi Eriksson. Till rådjuret tänkte jag smaker från skogen som gran, lingon och svamp. Och rotselleri, som jag också använde i semifinalen och som jag gillar att jobba med.

Jimmi Eriksson är 28 år och har bland annat jobbat på Pontus! och Restaurang Jonas i Stockholm och utomlands på privata båtar i Medelhavet och i London. Hans kockförebild är Elena Arzak från San Sebastian i Spanien, och så hans båda chefer på Lilla Ego.

Årets kock är också det svenska mästerskapet i professionell matlagning. Vinnaren får Gastronomiska akademiens mejerimedalj i guld och det var som vanligt prins Carl Philip som fick hänga den om vinnarens hals.
Silvermedaljen gick till Johan Backeus, Aveqia, och bronsmedaljen till David Lundqvist, Gute Grill och Bar.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren