Krönikor, Skrivit, Tipsat, Tyckt

Årets ord – en emoji!

 

Ill:blog.oxforddictionaries.com/

Ill:blog.oxforddictionaries.com/

Oxford University Press, som publicerar såväl anrika Oxford English Dictionary som nätupplagan Oxford Dictionaries, meddelade i måndags (16 november) att årets ord 2015 är en emoji.

En emoji …! Inget ord alltså, så som traditionen bjuder, utan en av de känsloikoner som vi numera i allt större utsträckning kryddar vår digitala kommunikation med.

Detta har naturligtvis väckt en viss uppståndelse. Men ordboksredaktionen förklarar valet med att det återspeglar den värld vi lever i. Emojianvändningen har ökat explosionsartat, även bland vuxna, under 2015.

Känsloikonerna håller i själva verket på att förändra vår skriftspråkliga kommunikation. De karaktäriseras av lekfullhet, uttrycker intimitet och säger mycket utan att vara utrymmeskrävande. Perfekta för twittrande och sms:ande, med andra ord.

Årets ”ord” skrattar så att tårarna rinner. Den officiella benämningen på just denna emoji är enligt Oxford Dictionaries ”Face with tears of joy’ emoji”, men den är också känd som LOL-emojin, där LOL står för Laugh(ing) Out Loud. Kanske är den känsla emojin förmedlar bäst översatt med ’jag skrattar ihjäl mig’.

Att just den emojin lyfts fram beror på att den har visat sig vara den mest populära under året, såväl i USA som i Storbritannien. På andra plats ligger min absoluta favorit: den blinkande emojin som blåser i väg ett litet hjärta.

Ordet emoji kommer av japanskans e (’bild) och moji (’tecken, bokstav’). Emojin är en vidareutveckling av det som började användas som humörmarkörer under tidigt 1980-tal i USA och som skapades med hjälp av de tecken som då fanns tillgängliga på tangentbordet.

Utifrån dessa grafiska känslomarkörer (emotikoner) skapade japanen Shigetaka Kurita sedan vid 1990-talets slut det som nu allmänt går under namnet emoji och som har utvecklats till ett enormt bildgalleri.

I dag finns en emoji för alla situationer och känslolägen Jag är särskilt nöjd med att jag numera har tillgång också till en enhörning. Om jag någon gång, av någon anledning skulle vilja förmedla en känsla av magi och mystik …

 

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren