Kultur

Årets Vårsalong – rekord på rekord

Sumobrottarna heter Moving #1 och #2, fotografier av Julia Sandberg Hansson. Foto: Jurek Holzer.

Häromdagen var det dags för ett besök på Vårsalongen 2017. Vi trodde att det skulle bli en lugn historia med en stillsam och kontemplativ promenad genom salarna, men icke så.

Många kulturtanter, och få herrar, på väg in till Vårsalongen. Foto: Jurek Holzer.

Redan vid entrén tjocknade det på sig. En lång kö bildades före första insläppet klockan tolv, innanför byggplanket på Malmskillnadsgatan där entrén döljer sig till Liljevalchs årliga storevenemang i Stockholm.

Så mycket publik en helt vanlig vardag trots att utställningen pågått i flera veckor. Vad kan detta betyda?

Vi råkade stöta ihop med chefen för det hela, en strålande glad Mårten Castenfors, och ställde frågan till honom. Han svarade inte oväntat, att årets salong ser ut att slå nya publikrekord!

Mårten Castenfors.

– Vi räknar med att 90 000 ska ha besökt oss innan vi stänger portarna den 5 mars. Och då är utställningstiden en och en halv vecka kortare än förra året, när vi hade drygt 83 000 besökare.

Dagligen väller 1200 personer genom de olika salarna ovanpå Gallerian, som är ett helt okej provisorium i väntan på att Liljevalchs ordinare hus på Djurgården renoverats klart.

Den handgjorda kakelugnen Eken. Foto: Liljevalchs.

Något annat som sticker ut är alla röda försäljningsprickar. Vårsalongen är en konstutställning där det går att köpa konsten direkt av de utställande konstnärerna, till ett pris som de själva sätter.

Mårten Castenfors bekräftar det vi redan anat. Ett rekord är på gång även här:

– Vi har hittills sålt för 2,3 miljoner mot 1,8 miljoner motsvarande tid förra året.

Den dyraste pjäsen är Johanna Nestors handgjorda kakelugn Eken av glaserad lergodslera. Den går på en bra bit över 300 000 kr, hittills har ingen lagt rabarber på den.

En stadsvy av Siv Appelqvist.

Däremot har stadsvyerna i tusch och akryl röda prickar, vars upphovskvinna är utställningens äldsta konstnär, Siv Appelqvist, 91.

– Så länge Siv vill vara med kommer jag att se till att hon får det, säger Mårten med emfas.

Virkad skulptur Den varma världen av Iryna Hauska. Foto: Jurek Holzer.

2 505 konstnärer sökte till årets Vårsalong mot normalt ca 2000. 295 verk har valts ut av en jury bestående av Charlotte Gyllenhammar, Ernst Billgren samt artisten Magnus Uggla. Juryordförande är Mårten Castenfors.

Amatörernas afton har årets Vårsalong kallats av en recensent. Något som strömmen av besökarna inte alls verkar ha något emot.

Utställningen varar till den 5 mars.

Foto: Jurek Holzer.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren