Folk, Sagt, Upplevt

Arvet efter Kaunda – vem blir Zambias sjätte president?

Foto: zambia.co.zm

Foto: zambia.co.zm

Lusaka. Ja, jag har förstått att det är rörigt i svensk politik just nu. Jag hämtar info dagligen från DN, Text-TV och Facebook. Det är minst lika rörigt i mitt nya hemland, Zambia i södra Afrika. Sedan den valde presidenten Michael Sata dog i cancer  den 28 oktober har det varit en batalj på många fronter i kampen om presidentposten: Regelrätta slagsmål, domstolstvister, smutskastning och många kandidater som känner sig kallade.

PF – Patriotic Front ( Patriotiska fronten), det nuvarande regeringspartiet  –  där var det ett tag tretton kandidater som slogs om att bli ny president inklusive presidentens fru och en av hans söner som också med pappas hjälp blev borgmästare i Lusaka.

Två rivaler kämpade

I MMD – Movement for Multiparty Democracy ( Rörelsen för mångpartidemokrati)  var det två rivaler som kämpade  om kandidaturen – den nuvarande partiledaren den före detta TV-prästen och boxningsentusiasten Nevers Mumba och den förre presidenten och partiledaren Rupiah Banda, som är en bra bit över sjuttio.

Vem ska efterträda Kenneth Kaunda? Foto: en.wikipedia.org

Kenneth Kaunda – Zambias förmodligen populäraste person. Foto: en.wikipedia.org

Det enda parti som snabbt beslutade om presidentkandidat var UPND – United Party for National Development ( Det förenade partiet för nationell utveckling) som raskt lanserade sin partiledare Hakainde Hichilema, en mångmiljonär och affärsman, som korsar Zambia i egen helikopter från valmöte till valmöte.

–        HH är inget för Zambia, säger en av mina vänner. Han bryr sig inte om folket, han representerar finansbranschen.

–        Jag tror på Edgar Lungu, han bryr sig om de fattiga människorna, de vanliga människorna.

–        Edgar Lungu är alkoholist, hävdar en annan.

–        Jag tror HH vinner, säger en tredje kompis. Han var snabbt ute på banan och han är tydlig i sitt budskap.

Zambia firade sin självständighet i höstas. Då var det 50 år sedan England gav upp Nordrhodesia som blev  Zambia. Den förste presidenten var självskriven – Kenneth Kaunda, som varit frihetsrörelsens ledare. I Zambia fick också många andra frihetskämpar en fristad i väntan på befrielsen av det egna landet till exempel Nelson Mandela.

Men när  Kaunda kom till makten gjorde han som så många andra afrikanska ledare på den här tiden, och förvandlade Zambia till en socialistisk enpartistat 1972. Det gick inte bra. En bidragande orsak var att världspriset på koppar – Zambias största naturtillgång – sjönk dramatiskt.

Kaunda förlorade och accepterade valutslaget

Folket krävde nya val och flerpartisystem och vid valet 1991 förlorade Kaunda, till sin egen stora förvåning.

Men han accepterade valutslaget och Zambias första demokratiska val följdes av demokrati. Och så har det fortsatt. Zambia har hittills haft fem presidenter, alla demokratiskt valda.

Kenneth Kaunda är förmodligen Zambias populäraste person. Han är i 90-årsåldern, han höll ett känslosamt tal på Mandelas begravning och var en av hedersgästerna vid 50-årsfirandet av Zambia  på fotbollsstadion här i Lusaka. Han spelar gitarr och sjunger och har designat en egen kostym. Han bär alltid en vit näsduk i ena handen eftersom han så lätt faller i gråt. Inför förra valet stödde han Michael Sata. Vem han stödjer nu har inte framkommit.

Vem blir Zambias sjätte president?

Troligen någon av de här tre:

* Edgar Lungu, 59 år gammal, som ställer upp för det regerande partiet PF – Patriotic Front, ett nationalistiskt parti med samhörighet med Zanu-PF i Zimbabwe. Michael Sata grundade det  när han inte fick bli partiledare i MMD. Vann valet 2011 med löften om en ändring och demokratisering av konstitutionen och en ökad öppenhet när det gäller insyn i den offentliga verksamheten.

Han har skjutit upp bägge löftena till mångas stora besvikelse, men lyckats med att höja minimilönerna och har fortsatt utbyggnaden av infrastrukturen, inte minst när det gäller modernisering och utbyggnad av vägnätet. Lungu är jurist och för närvarande justitieminister, försvarsminister och partisekreterare. Han har inga nya vallöften, vilket många är upprörda över,  utan säger sig vilja fullfölja Satas idéer.

Han har haft bråk med interimspresidenten Guy Scott, en vit politiker som var Satas vicepresident. Partiet har för närvarande 77 platser i parlamentet.

* Nevers Mumba, 54 år, misslyckades kapitalt i presidentvalet 2011, men får en ny chans nu efter en partiintern kamp in på målsnöret med förre presidenten Rupiah Banda. Partiet MMD har rötter i fackföreningsrörelsen och kan betraktas som lite mer liberalt än PF. Nevers mor är syster till Kenneth Kaunda. MMD har 37 platser i parlamentet.

* Hakainde Hichilema, 52, år, affärsman och mångmiljonär, leder det tredje största partiet UPND, ett mer marknadsinriktat parti och det tredje största i parlamentet med 32 platser.

Ingen annan kandidat lär ha någon chans i presidentvalet som hålls den 20 januari. En kvinna ställer dock upp. Edith Nawakwi är ledare för FDD, Forum for Democracy and Development – forum för demokrati och utveckling, ett litet parti med en plats i parlamentet. Hon var Afrikas första kvinnliga finansminister i en MMD-regering.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren