Ätit & druckit

Åter till vardagen

En snabblagad soppa. Foto: Jurek Holzer

Det är ingen konst att fixa ihop en enkel soppa och fort går det också; det är rena snabbmaten. Jag har för vana att alltid ha frysta räkor hemma men det blir naturligtvis godare med färska.

Här använder jag hummerfond och det kan kännas som överkurs – det går faktiskt lika bra med någon bra buljong (tärning eller pulver, t ex kyckling- eller grönsaksbuljong). En annan, långsammare variant är också att spara räkskalen och fräsa dem i lite olja, tillsätta vatten, låta det hela koka en stund, sila bort skalen och du får en soppa med starkare räksmak.

Men nu skulle det ju handla om en snabblagad och enkel soppa. Därför har jag fixat ihop följande recept.

Räksoppa

2 nävar färska skalade räkor

2 små tomater

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 l vatten

3 msk hummerfond

1 dl grädde

2 msk Noilly Prat eller annan torr vit vermouth

1 dl svarta linser

1 liten röd torkad chili

2 – 3 nypor salt

2 nypor curry

2 nypor paprikapulver

olivolja och smör

Hacka lök, vitlök och paprika. Fräs det i lite olivolja i kastrullen, krydda, fyll på med vatten och rör i hummerfond.

Koka upp och vispa i grädden. Lägg i linserna, sänk värmen och låt småkoka i ca 20 min.

Tillsätt vermouthen, rör om och koka yterligare 10 min.

Till sist vispar du i en klick smör.

Servering: lägg upp en liten hög med skalade räkor i varje sopptallrik (kan göras i förväg) och häll den varma soppan över.

Gott till soppan är skivor av ett grovt matbröd stekta i olivolja.

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren