Ätit & druckit

Att börja med

Pilgrimsmusslor i sällskap med avokado. Foto: Jurek Holzer

Pilgrimsmusslor i sällskap med avokado. Foto: Jurek Holzer

Det svåraste med att sätta ihop en middagsmeny är att komma på vilken förrätt man ska bjuda på. Vid gårdagens middag utsattes våra gäster för ett försiktigt och lagom experimentellt försök till en enkel och snabblagad entré. Den blev så populär att den måste förevigas.

Pilgrimsceviche med avokado (4 portioner)

6 pilgrimsmusslor

1 avokado

1 lime

1 röd chili

salt

gräslök

rapsolja

Färska pilgrimsmusslor finns inte att få tag på året om. Därför använder jag oftast frysta med gott resultat. Frysta musslor tinar på ett par timmar men det går ännu fortare om man lägger dem i kallt vatten en stund.

Begreppet ceviche kommer ursprungligen från Peru och innebär att man marinerar färsk fisk eller skaldjur i pressad lime och kryddor och serverar dessa utan att steka eller koka dem.

Blanda pressad lime med hackad chili i en skål och låt de tinade musslorna ligga och dra i denna marinad ca 30 minuter.

Skala avokadon och skär den i små kuber.

Ta upp musslorna ur marinaden med så mycket som möjligt kvar av chilin. Skär varje mussla i fyra delar och blanda dem med avokadon och chilin.

Salta.

Servera på blad av romansallad med droppar av rapsolja och rikligt med klippt gräslök över.

Musik i köket: Tom Petty & Stevie Nicks – Learning to fly.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren