Samhälle

Avgrunden kvar på skatt mellan pension och arbete

Plus minus noll…

Ja, det är väl ungefär vad regeringens vårbudget betyder för oss luttrade pensionstagare. Marginell sänkning av skatten på inkomstpensioner, i huvudsak de under 20 000 kronor har redan utlovats till 2018. Det kan bli ett par hundringar mindre i skatt i månaden för en pension på runt 14 000.

Ingen tidsplan

För alla med högre pension är avgrunden mellan skatten på pension och arbete fortfarande kvar. Och här finns ingen tidsplan för när löftet från regeringen att sluta klyftan ska infrias.

Och det är inte bara den orättfärdiga skatteklyftan som är kvar. På Nyfikengrå kunde vi häromdagen läsa att klyftan är stor även på inkomstsidan. Swedbank har i en undersökning visat att medan hushållens reala inkomster utvecklats mycket positivt under det senaste decenniet har pensionerna bara ökat marginellt.

Garantipensionen är oförändrad och klarar skandalöst nog inte svältgränsen. Utan skattesänkningar och höjda bostadstillägg skulle många pensionstagare stå och stampa på samma levnadsnivå som 2003, enligt Swedbank.

Hur tåliga är vi?

Hur tåliga är vi pensionstagare egentligen? Finansminister Magdalena Andersson var nästan lyrisk över tillståndet i den svenska ekonomin vid presskonferensen om vårbudgeten 2017.

Alla siffror pekar brant uppåt: tillväxten i ekonomin, överskottet i statsfinanserna, industrin går på högvarv, arbetsmarknaden ”är urstark”. Miljarder delades ut åt många håll, inte otippat till bland annat polis, försvar, skola och klimatarbete.

Det enda molnet är arbetslösheten (särskilt bland utrikes födda) som biter sig fast vid närmare sju procent och de minst 150 000 nya jobb som behövs enligt oppositionen.

Det bidde en tumme som äts upp av annat

Men till oss pensionstagare bidde det som sagt en tumme. 2018. Och den tumme vi får äts väl mer eller mindre upp av andra skattehöjningar och av inflationen som närmar sig två procent (pendlar mellan 1,3 och 1,9 hittills i år).

Vi får sätta vårt hopp till att pensionsmyndighetens inkomstpensionsprognos för 2018 står sig på +2,9 procent. Då kanske vi når plus minus noll… Men det är i så fall inte regeringens förtjänst.

Nej, lite mer hade vi kunnat förvänta oss av Magdalena.

Om oppositionen tyckte att det var en försiktig vårbudget så är det ett understatement vad gäller pensionstagarna. Förnekande vore ett bättre epitet.

Vi behöver en partiledare!

Så vem bryr sig? Sannolikt inga andra än vi själva.

Vi får väl se vad riksdagen säger i höst. 2018 är det val. Två miljoner pensionstagare kan rösta. Hur var det med tanken på ett pensionärsparti? Behövs bara 300 000-400 000 röster för att komma in i riksdagen.

Pensionärspartier finns faktiskt i flera EU-länder. Partiledarjobbet är fortfarande ledigt….

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren