Samhälle

Avloppsvatten förorenar Phuketstränder

Foto: Ingrid Lindgren

Sludge shores. Slamstränder. Lokaltidningen Phuket News på thailändsk turistön Phuket skriker ut rubriken med krigsbokstäver.

Och visst är det en skandal det handlar om. En företeelse som pågått i många år om man förstår tidningen rätt. Hotell och restauranger släpper ostraffat ut orenat avlopp i kanaler som rinner rakt ut i havet längs de populäraste stränderna Patong och Kamala beach.

Läget blev fullt synligt häromdagen när vattnet längs Patong beach, den populäraste och mest befolkade av alla Phukets stränder, färgades svart av orenat vatten. Då hade utsläppen pågått i sex dagar och den lokala miljömyndigheten varnat turister för att bada inom 300 meter från Pak Bang Canal som rinner ut i södra delen av stranden.

Kamala beach. Foto: Ingrid Lindgren.

Enligt tidningen har ”incidenten” utsatt tusentals besökare för hälsorisker. På frågan om hur man ska veta om vattnet är riskfritt att bada i blir svaret att man själv får avgöra genom att titta på vattnets färg.

Dela gärna på facebook och twitter – kommentera här på sidan!

Nu utlovar myndigheterna åtgärder. Dels genom kontroll av hotell som släpper ut vatten olagligt, dels genom att på sikt bygga bättre reningssystem.

Kamala beach nära kanalens utlopp. Foto: Ingrid Lindgren.

I Kamala, som är en annan populär strand, har man liknande problem. Även där har man påträffat avloppsvatten från Ketnee Canal som flyter runt längs stranden. Där kan hotell som missköter sig tvingas stänga ner verksamheten.

I en ledarkommentar med rubriken Patong, you`re swimming in it skriver man att det här inte är någon ny fråga. Hälsomyndigheter har under många år påtalat problemen med olagliga utsläpp utan att man fått draghjälp av de övergripande lokala myndigheterna.

”Om vi är, eller vill vara, en äkta världsklassdestination måste vi lära oss av de bästa innan vi skadar oss själva ännu mer, de turister som besöker oss och de inkomster detta ger”. 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren