Ätit & druckit

Baka extra goda nöt- och mandeltoppar

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Extra goda blir dessa platta nöt- och mandeltoppar om de är lite segfuktiga inuti:

Cirka 30 st

Ugn 200 grader,  10-12 minuter

2 dl hasselnötskärnor

0,5 dl sötmandel

Detta mals, rivs eller finhackas i matberedare.

2,5 -3 dl florsocker ( sikta om det är klumpigt) blandas ner i nötmandelhacket.

Vispa tre vitor med en nypa salt till hårt fast skum (ska sitta kvar i byttan när du vänder upp och ner på skålen).

Vänd/skär ner nötmjölblandningen i vitorna och se till att allt blandas väl. OBS vispa ej!

Klicka små klickar på en plåt med bakplåtspapper (mina flöt ut lite denna gång).

Snabbt in i ugnen, titta till med jämna mellanrum.

När de fått torr yta och håller ihop någorlunda, ta ut och låt svalna.

Skär bort och lägg dem på till exempel skärbräda.

Smält mörk choklad (jag har alltid en bytta med smält choklad som stelnat och som jag fyller på inför varje smältning i vattenbad. Då slipper man diska ur eller slicka i sig det som blir över…).

Ringla önskad mängd över kakorna och ställ svalt.

Extra goda blir de om de är lite segfuktiga inuti. Då får man behandla dem varsamt.

Vid pennan i köket,

Viveca

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren