Ätit & druckit

Baka Ingrids bästa kanelbullar

Foto: Jurek Holzer

Det är inte mycket som slår nybakade bullar till fikat. Den 4 oktober är det Kanelbullens dag och då kan man ta tillfället i akt att fira med goda bullar. Det funkar förstås med köpebullar men för den som har tid och möjlighet bjuder jag här på mitt bästa recept på hembakade kanelbullar.

Kanelbullen är inte så gammal på de svenska kaffeborden som man kanske skulle kunna tro. Troligen började bagerierna smaksätta med kanel någon gång på 1920-talet.

I den första upplagan av Sju sorters kakor från 1945 finns det inga kanelbullar, däremot en vetebrödsliknande långpannekaka som pudras med kanel. Men i 1951 års upplaga av Vår Kokbok finns det både kanelbullar och längder och därefter började bullarna bli vanligare också i hemmen.

Det hängde samman med det allmänna uppsvinget för kaffebröd som kom efter andra världskriget, när ransoneringen av smör och socker upphörde.

Foto: sv.wikipedia.org.

Foto: sv.wikipedia.org.

Kryddan kanel är desto äldre. Redan för 5000 år sedan användes den i Kina både som smaksättare och som medicin och i Egypten har den funnits nästan lika länge.

Den som befinner sig i Malmötrakten på Kanelbullens dag kan fira lite extra. Hembakningsrådet och Malmö museer ordnar en tillställning på Teknikens och sjöfartens hus i Malmö, där man bland annat kan lära sig mer om söta smaker och om vilken form på bullar som är modern just nu.

Hembakningsrådet delar ut pris till årets hembagare och det blir också prisutdelning i årets upplaga av kanelbulledesigntävlingen.

Och vill man formge sina kanelbullar efter eget huvud eller göra dem i klassiska modeller så är det bara att börja baka själv.

Ingrids bästa kanelbullar

Det här blir ganska stora och riktigt smarriga kanelbullar. Snyggast blir de om man formar dem till knutar, snabbast går det om man rullar ihop degen och skär i skivor.

Cirka 50 bullar

 • 5 dl mjölk
  50 g jäst
  1 1/2 dl strösocker
  1/2 tsk salt
  1 tsk mald kardemumma
  15–16 dl vetemjöl
  125 g rumstempererat smör
  1 ägg till pensling
  Pärlsocker till garnering

Fyllning

 • 125 g rumstempererat smör
  1 1/2 dl strösocker
  2 msk mald kanel

1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek.

3. Rör samman fyllningen.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.

5. Kavla ut varje del till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i ca 25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar. Eller kavla ut varje platta till ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem med snittsidan uppåt i bullformar.

6. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Fotnot:  Läs mer om Kanelbullens dag här!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren