Ätit & druckit, Tipsat

Baka små pajer med mandel och äpple

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Här ett mumsigt recept på portionspajer fyllda med äpple och mandelmassa som kan serveras kalla med grädde eller glass:

Jag tycker att det är bra att alltid ha minst EN neutral pajdeg klar, ofta utkavlad, i frysen.

Pajdegen:
100 gr SMÖR
2-3 msk crème fraiche
pyttelite salt
3dl vetemjöl
ev en tsk cognac/rom (det ger ingen smak, och alkoholen tror jag, dunstar bort, men påverkar konsistensen).

Hacka samman eller gör det med knivarna i en foodprocessor. Platta ut mellan plastfolie och frys platt. Sedan är degen redo för användning nästan direkt.
Den kan även rullas om man vill skära skivor till minipajer.

Gör så här:

Klä kanterna i portionsformar för ugn. Tryck en liten folieremsa inifrån formen så att degen inte kasar ner vid upphettning.

Grädda dem i ca 200 gr varmluft, lite varmare i vanlig ugn. Ha koll. När de är ljusbruna ta ut dem och låt dem svalna (görs gärna samma morgon/fm som de ska serveras).

Riv 2-3 syrliga äpplen grovt.

Blanda med ca 1 dl mjukrört smör (en rejäl klick) + EN äggula.

75 gram mandelmassa rivs ner i denna smör- och äppelsmet och rörs samman. Kan nog prepareras en timme före ifyllning och bakning.

Fyll formarna med massan och grädda 15-20 min 175-200 grader. De är klara när de fått lite yta. Kan vara gott med lite färsk känsla i mitten av bakverket.

Servera med vaniljvisp, flytande visp, vispad grädde eller kanske en glass som inte smakar för mycket vanilj.
Kan serveras kalla, men testa själv först. Resultatet kan bero på äppelsort, smör eller margarin och så klart ”tycke och smak”.

Om de serveras kalla, är det fint att pudra lite florsocker över precis innan de serveras.
Jag rekommenderar inte att frysa rivna äpplen, de vattnar sig för mycket när de tinas.
Vid pennan i köket

Viveca

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren