Ätit & druckit

Baka smarrig vallmokaka

Foto: Jurek Holzer

Sugen på något gott till kaffet? Nyfiken grås Ditte Holzer hittade ett gammalt recept, som hon ändrade en aning. I stället för socker tog hon marsipan i fyllningen. Ett utmärkt drag, enligt provsmakaren. Blå vallmo inhandlades till fyndpris i Hötorgshallen i Stockholm.

Vetedeg:

5 dl mjölk, 50 g jäst, 1/2 tsk salt, 1 1/2 dl socker, 1 ägg, 1,7 dl vetemjöl.

1. Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till fingervarmt.

2. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt , ägg och det mesta av mjölet.

3. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunken.

4. Pudra över lite mjöl och låt degen jäsa under duk i cirka 45 minuter.

5. Ta upp degen och knåda den väl. Dela den i 3-4 delar.

6. Kavla ut varje del till en rektangel och bred över vallmomassan (se nedan).

Vallmofyllning:

3 dl blå vallmo, 3 dl mjölk, 2 msk smör, 3 dl grovt riven mandelmassa, russin.

1. Koka samman vallmo och mjölk i 10-15 min. Rör om då och då.

2.Häll över vallmomassan i en matberedare och krossa massan med knivtillsatsen (det tar 2- 5 min).

3. Smält smöret och lägg i mandelmassan. Rör ihop.

4. Häll i vallmomassan i kastrullen och blanda ihop till en jämn smet.

5. Bred massan över den kavlade rektangeln och strö russin jämnt fördelade över smeten.

Rulla ihop degen som en rulltårta och lägg dem på en smord plåt med skarven nedåt.

Låt längderna jäsa cirka 25 min under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.

Grädda i 200° i 20 minuter. Höj till 225° och grädda 10 min till.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren