Ätit & druckit, Livsstil

Bananräddning

Bananglass med hallon och blåbär. Foto: Jurek Holzer

Bananerna i fruktskålen är en ständig källa till irritation. När man tar hem dem från affären är de sällan ätmogna utan gröna i kanterna och smakar tvål. Det är då man bestämmer sig att vänta några dagar tills de har mognat. Under tiden börjar deras snabba förvandling till mörkbruna stavar omgivna av en svärm mikroskopiska flugor.

Men det finns en räddning. När de lynniga frukterna håller på att mörkna – kör dem i mixern och frys in. Så småningom kan den från förgängelse räddade mycket söta bananmixen användas som tillbehör till gröt eller till olika efterrätter. Här är ett exempel.

Bananglass (4 port)

2,5 dl vispgrädde

2 – 3 mogna bananer

1 äggula

ev lite socker

Mixa bananerna och äggulan. Vispa grädden luftigt. Vänd in bananmixet. Ställ i frysen 3 – 4 timmar. För att undvika att det bildas iskristaller i glassen bör man ta ut den ur frysen och röra om i smeten ett par gånger. Smakar bäst med färska bär.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren