Läst

Bang i helfigur

I våras kom Beata Arnborgs biografi Krig, kvinnor och gud ut även i pocketversion. Behändigare att hålla i, åtminstone i horisontalläge, eftersom boken är en tjock fyllig sak som väger en del. Den inbundna versionen kom i höstas (Atlantis förlag). Beata Arnborg, min kollega från 80- och 90-talets SvD, har gjort det ingen annan före henne åstadkommit, nämligen ett heltäckande porträtt på Barbro Alving (eller Bang eller Käringen mot strömmen som hon nog var mest känd som). Kärt barn har många namn.

Bang var ingen okomplicerad person, det förstår man ganska snart. Hon var en framgångsrik journalist, blev krigsreporter på Dagens Nyheter, träffade flera av 1900-talets stora ledare och blev en föregångare både som reporter/krönikör och som kvinna och journalist. Men hon var också  missbrukare, hade långa perioder med sjukdomar och depressioner.

Beata berättade om sitt omfattande researcharbete vid en träff för Stockholms journalistseniorer i början på året. En imponerande arbetsinsats som innebar att hon bodde månadsvis i Göteborg, där allt Bangmaterial finns arkiverat. Hon gick igenom det mesta, läste alla dokument, brev, papperslappar mm som Bang samlat på sig genom åren.

Arbetet har resulterat i en mycket läsvärd biografi, och ger en mer nyanserad bild av den legendariska journalisten.

I morgonens SvT om läsning för hängmattan tipsade Yukuko Duke om boken. Jag säger som hon – läs den! Kolla även SvTplay.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren