Upplevt

Barnbarnsnöjen

Baka är roligt Foto: Ditte Holzer

Att umgås med barnbarn är lätt. Särskilt om de har slutat med blöjor, kan röra sig utan barnvagn och går att kommunicera med. Så här berättar Ditte Holzer som är mormor till en sexåring:

– Mitt barnbarn bor i Spanien och jag får bara träffa henne ett par gånger per år. Men det är väl ingen skillnad mot att ha sitt barnbarn i en annan del av landet ……? Så när hon kommer hit med sin vänliga själ i bagaget  gäller det att hitta på så mycket skoj som möjligt.

Här kommer några bra tips, både sådana som är näst intill gratis och som kostar en slant:

Att baka bullar är en av favoritsysselsättningarna. Det har fört henne in i bakningens hemliga värld.  Här händer det saker hela tiden! Det är viktigt att hon får vara med genom hela processen. Blanda ingredienser och därmed lära sig vad saker och ting heter på svenska eftersom hon enbart talar spanska. Knådning, i vårt fall med hushållsmaskin. Se hur degen blir större allteftersom den jäser.  Att kavla den färdiga degen görs med stor koncentration. Det är minst lika kul att strö kanel eller kardemumma över den utkavlade degen. Sen rullar hon ihop den och skär dem till bullar som placeras på plåten. När bullarna är färdiggräddade är det dags att pensla dem med ett uppvispat ägg. Hur kul som helst!

Museer som kittlar fantasin genom interaktiva  aktiviteter  är bäst för unga barn. En bra dag hinner man med att testa det mesta på Tekniska museet, Riksidrottsmuseet och Polismuseet. Alla tre ligger intill Sjöhistoriska museet på Djurgården. Fritt inträde till barnaktiviteterna. Och om man orkar och hinner kan man passa på att  studera olika folkgrupper på Etnografiska museet.

En heldag på Skansen är dessutom ett måste varje år. Vårt barnbarn är en djurmagnet och har ögon som en falk. Vartän hon går kommer djuren till henne och om mormor eller mamma inte ser lodjuret, som är ett mycket skyggt djur, så kan hon peka ut var de står.

Vilken lycka att få prova Polismuseets polisbil. Foto: Eva Tov

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren