Ätit & druckit, Livsstil

Bästa desserten – karamellpudding eller crème brulée?

Vackert apelsindekorerad crème caramel på Le café de Turin i Nice. Foto: Ingrid Lindgren.

Handen på hjärtat – är du en sån som gillar crème brulée eller crème caramel?

Antingen är man det ena eller andra. Om man nu över huvud taget  är förtjust i efterrätter förstås.

På svenska krogar är det oftast crème brulée som gäller på dessertmenyn. Däremot sällan, av någon outgrundlig anledning, crème caramel.

Till skillnad från franska krogar, där förekommer den ena sorten i princip lika ofta som den andra.

Men vad är det för skillnad på dessa två? Samma sak, tror många. Men nej, så är det absolut inte!

Fast, förstås, det är inte särskilt enkelt att förstå, eller förklara. Förutom att bruléen kännetecknas av ett bränt lager socker upptill, och är lite dallrigare i konsistensen. Medan caramel-varianten ligger som en ljusgul pudding på en bädd av smält socker, eller karamellsås.

Går man till allas vårt digitala uppslagsverk wikipedia finns förklaringar på vad som skiljer dessa läckerheter åt.

I crème bruléen är de viktigaste ingredienserna socker, ägg, grädde, mjölk och vanilj. Den tillagas oftast i portionsformar i ugn ”och serveras kall med ett tunt, karamelliserat lager av socker på ytan”.

Ursprunget är franskt, första kocken hette Francois Massialot och noterades 1691. Den är besläktad med crema catalana från spanska Katalonien.

Crème caramel eller brylépudding som den ofta heter här hemma serveras uppstjälpt som en pudding omgiven av sin karakteristiska bruna sockersås.

Franska kvarterskrogen Café Facile har naturligtvis en smarrig karamellpudding på menyn...Foto: Ingrid Lindgren.

Franska kvarterskrogen Café Facile i Stockholm har naturligtvis en smarrig karamellpudding på menyn…Foto: Ingrid Lindgren.

Ingredienserna är i princip desamma även om brylépuddingen oftast innehåller mer mjölk än grädde, ibland enbart mjölk. Dvs tvärt emot crème bruléen där det är mer grädde än mjölk. Ibland enbart grädde.

Mums säger vi om bägge varianterna. Men lägger ändå en röst extra för karamellpuddingen.  Och ett önskemål:

Fram för fler crème caramel på svenska krogar!

PS. Här ett recept på crème caramel från Anna Bergenströms Annas mat:

För sex personer. Sätt ugnen på 175 gr.

Såsen: Blanda 1 dryg dl strösocker med en halv dl vatten i en stekpanna. Värm på svag värme – men RÖR inte, bara skaka pannan –  när sockret smält ökas värmen. När såsen börjar bubbla och bli brun – ta genast bort pannan från plattan.

Häll såsen i botten av glas- eller porslinsformar, och låt kallna.

Brylépuddingen: Blanda 3/4 l mjölk, 1 msk vaniljsocker, 1 dl socker i en kastrull, sjud blandningen, ta bort från plattan, låt kallna.

Vispa 3 ägg i en bunke, häll ner mjölkblandningen. Häll upp i formarna.

Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen. Ca 30 minuter för portionsformar.

Och här ett på crème brulée från bloggen mama.nu:

3 dl grädde

2 dl standard mjölk

1 vaniljstång

0,75 dl socker

6 äggulor

råströsocker

Separera äggulorna och lägg i en bunke. Koka upp en urskrapad vaniljstång med frön, grädde, mjölk och socker. Slå över den heta vätskan över äggulorna försiktigt medan du vispar med elvispen. Häll upp i sju ugnsfasta portionsformar som står i en långpanna. Slå på kokande vatten i långpannan så att formarna står en liten bit i vatten. Grädda i 150 grader i 30 min. Låt formarna svalna och ställ i kyl i ca 3 timmar.

Före servering, strö på råströsocker och bränn med en brännare eller använd en grillfunktion i ugnen i ca två minuter tills sockret precis smält.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren